ОД КОСЕ И ВЕРИЖЊАЧА: Оригинална уметничка дела Стефаније Вељковић

Зорана Рашић

27. 03. 2022. у 05:30

ИНТЕРЕСОВАЊЕ за косу код мене јавило се још док сам била студент. Имала сам један веома тежак период у животу када сам потпуно изгубила инспирацију и преиспитивала себе. Све ми је у једном моменту изгубило смисао - пријатељства, љубав, сликање...

ОД КОСЕ И ВЕРИЖЊАЧА: Оригинална уметничка дела Стефаније Вељковић

Фото Приватна срхива

Питала сам се зашто да сликам када је узети фото-апарат једноставније. Класично штафелајно сликарство превазиђено је у свету, а многи уметници се баве другим видовима изражавања. Имала сам тад дивне професоре на академији и посаветовали су ме да гледам себе у огледалу што дуже и да радим аутопортрете. То је процес истраживања, интроспекције, начин да схватимо шта желимо.

Овако Параћинка Стефанија Вељковић (36), која је дипломирала на Факултету ликовне уметности у Београду, нетипична представница своје генерације, објашњава, за "Новости", зашто је кренула неистраженим водама у уметности. Иако је по професији сликарка, класичним сликарством ретко се бави. Препознатљива је по томе што већ више од десет година прави тродимензионалне предмете од косе, искључиво женске.

Фото Приватна срхива

- Послушала сам тада професора, урадила безброј аутопортрета. На једном је моје лице било љубичасто, мртво, али ми је коса била врло жива. Мало-помало, коса је преузела улогу целог лица да ми више није било битно како ће оно да изгледа. Продубила сам ту идеју и мој мастер рад бавио се женском косом која носи огромну симболику. Обрадила сам комплексан историјат косе у социолошком и психолошком смислу, косу као феномен у религији, у друштву и уметности. Ово теоријско истраживање ме је оснажило да кренем да правим тродимензионалне предмете од косе - прича Стефанија.

Најпре је открила како длаку да обликује, да манипулише тим природним материјалом. Као везиво употребила је пчелињи восак и њен први предмет је био нека врста ткања, таписерије.

- У својој радионици имам гомиле разних власи као сликарску палету. Од природних светлих и тамних у свим нијансама, до белих, седих и фарбаних. Коса се пере, суши, чисти од нечистоћа и селектује у зависности од предмета који радим. У радионици топим восак и правим неке веће комаде, док у соби радим припрему и цртеже. Ја заправо сакупљам различите енергије и повезујем их својим радовима - тврди наша саговорница.

Стефанија крај цртежа косе у својој соби, Фото З. Рашић

Од многих предмета које је направила издваја верижњачу - блузу коју су носили средњовековни витезови испод оклопа. Њена верижњача симболично би требало да штити жене од емотивних атака и тензија. Блузу од косе правила је осам месеци. Од необичног материјала направила је рукавице, али и женске гаћице.

Како каже, сад је на докторским студијама на ФЛУ, а њен стручни рад такође ће бити везан за косу. Сарађујући са сјајном професорком са вајарског одсека почела је да експериментише са - кучином.

Блузу од косе правила осам месеци, Фото Приватна срхива

САМОСТАЛНЕ И ГРУПНЕ ИЗЛОЖБЕ

СТЕФАНИЈА нема стално запослење, а како се не бави комерцијалним сликарством, да би платила докторске студије једно време радила је као достављач хране и неговатељица у Француској. До сада је имала самосталне изложбе у Русији, Београду, Трстенику, Шапцу, Параћину, Деспотовцу, те много групних.

Фото Приватна срхива

МАСКЕ, ОГЛЕДАЛА, НОЖ...

У КОЛЕКЦИЈИ радова ове необичне уметнице налазе се и маске за лице, реликвијар са киком, нож са дршком од косе, три урамљена огледала... Сви они имају упечатљиву симболику, носе успомене и емоције ауторке од најранијег детињства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту