МАТЕЈА ТРАЖИМО БЕЗ ПРЕСТАНКА, НЕМА ОДУСТАЈАЊА: Речна полиција о Сплићанину, више од два месеца након његовог нестанка

Novosti online

18. 03. 2022. у 09:34

ПОТРАГА за Матејем Перишем (27) из Сплита не јењава ни након више од два месеца.

МАТЕЈА ТРАЖИМО БЕЗ ПРЕСТАНКА, НЕМА ОДУСТАЈАЊА: Речна полиција о Сплићанину, више од два месеца након његовог нестанка

Фото: Архива Новости/МУП Хрватске

Припадници Речне полиције МУП свакодневно претражују приобаље Саве и Дунава, али и корито, и како кажу, "нема одустајања, јер потрага за несталим лицем траје све док се оно не нађе".

Матеја траже до Смедерева

- Откад смо добили пријаву да је Матеј нестао и да се сумња да је ушао у реку, ми смо на терену и координирамо на Сави и Дунаву. Успоставили смо контакте са аласима, малим наутичарима, пецарошима, као и са осталим грађанима. Више организационих јединица МУП-а учествује у потрази, а што се тиче речне полиције, ми свакодневно патролирамо и претражујемо терен све до границе са Смедеревом - каже Милош Костић, командир полицијске испоставе за безбедност на рекама Београд, Јединице за безбедност на рекама МУП Србије.

Костић истиче да је потрага за Сплићанином подигнута на највиши могући ниво, те да су чак и анализирали све сличне случајеве у последњих пет година.

- Правили смо анализу где би све могао бити човек уколико се нађе у реци. Ако се поклапа место уласка у воду, па где би га потом струја воде однела. Такође, гледали смо и годишње доба у коме су људи улазили у воду и у ком делу бисмо их тада налазили. Након те опсежне анализе, поред свакодневне претраге сонарима и дроновима над реком и пробаљем, претраживали смо и те делове реке - каже он, и наглашава да је, поред редовне контроле на реци, један од њихових задатака и даље потрага за Сплићанином.

- Након сазнања да је ухваћен последњи сигнал Матејевог телефона код Великог ратног острва, тај терен је претраживан два дана без престанка. Имали смо претрагу терена и с псима - објашњава Костић:

Лоше време отежава потрагу за Матејем

- Потрагу нам свакако отежавају и временски услови, јер је река брза, имамо свашта у води, а понајвише балвана, смећа и муља. Такође, много је теже радити претрагу на реци него на копну, а у зимским условима није нимало безбедно спуштање рониоца у воду.

Објашњава и да је веома тешко одредити када би човек који је упао у реку могао испливати.

- Свака прогноза за овако нешто је нереална, јер све иде од случаја до случаја. Па тако имамо да неко тело утопљеника нађемо за три дана, а нека тек за три месеца, а некад зна да прође и годину дана. Место на ком ће тело испливати исто нема правила, јер некога нађемо на километар од места где је упао, а можемо да га пронађемо и на граници - каже он, истичући да је свака пловидба опасна:

Ноћна патрола

- Поготово када је у питању ноћна патрола. Тада се апсолутно ништа не види и кретање нашег брода, као и осталих пловила на реци пратимо помоћу радара. Наша смена траје по 12 сати, а екипа на спасилачком чамцу веома нам је успешна. Када добијемо дојаву да је неко лице скочило или упало у воду, наша екипа у чамцу одмах иде тамо и у 95 одсто случајева спасемо особу - завршава Костић.

Подсетимо, Матеј Периш нестао је уочи дочека Нове године, када је био у клубу "Готик" у Бетон хали. Тада је трчећи изашао сам из клуба, па кроз Карађорђеву и Травничку улицу дошао до Сава променаде, где се, судећи по видео-снимцима са надзорних камера, приближио Сави. Последњи сигнал његовог мобилног телефона лоциран је код Великог ратног острва.

Ненад се вратио у Сплит

Срце и мисли су ми у Београду

Отац Матеја Периша Ненад Периш одмах је дошао у Београд, а пре неколико дана, после два и по месеца, вратио се у родни Сплит. - Ја сам још у Београду, срцем, и душом, и размишљањем. Међутим, живот је такав да морам функционисати, имам своју породицу, и морам све те чињенице да ставим у реалне оквире и наставим даље. Апсолутно сам са Матејем, који је ту поред мене, у мојим мислима, у мом срцу, у нашем срцу, у срцу моје породице и ништа се није променило. Све оно што сам тражио првог дана кад сам дошао у Београд, то и данас очекујем на удаљености од неколико стотина километара - рекао је Периш за К1.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО - НЕСАНИЦА ЗА УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ: Чувени "Смерч" у акцији

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)