"НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ": Специјални жири "Вечерњих новости" изабрао подвижнике за 2021. (ФОТО/ВИДЕО)

С. ВИДАЧКОВИЋ

15. 03. 2022. у 17:31

ЈАРМИЛА Чинчурак и Милан Симић из Савиног Села код Врбаса, добитници су 59. престижне титуле најплеменитијег појединца у 2021. години. То је данас одлучио Специјални жири "Вечерњих новости", предвођен академиком Матијом Бећковићем у нашој традиционалној акцији "Најплеменитији подвиг године".

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: Специјални жири Вечерњих новости изабрао подвижнике за 2021. (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Милена Анђела

Жеља ово двоје храбрих и племенитих људи, да помогну четворогодишњој Кристини из Београда и донирају јој кожу, после тешких опекотина, била је јача од болова и свих ризика које трансплантација носи са собом. Девојчица је опекотине на више од 80 одсто тела задобила када је, током игре на Чукарици, дотакла жицу далековода. Живот јој је био угрожен, а донори коже хитно потребни. Иако Кристину нису познавали, то није спречило Милана и Јармилу да јој спасу живот. На Дечјој клиници у Тиршовој, где се лечила девет месеци, Милан и Јармила оцењени су као идеални даваоци, те им је скинута кожа са бутина, готово у целом обиму. По оцени жирија "Новости" овај подвиг је недвосмислен пример племенитости, храбрости и љубави према човеку.

Фото: Приватна архива

Јармила Чинчурак и Милан Симић из Савиног Села

- "Најплеменитији подвиг године" је најважнија акција у целом нашем новинарству, свему оном што ради седма сила - рекао је академик Матија Бећковић, председник жирија. - Нарочито у време короне и толиких других невоља, нашли су се људи који су позвани од своје савести да чине племенита дела, која су често изненадила и њих саме. Можда секунд пре тог подвига нису веровали да су способни да превазиђу част људског рода. То није везано за једно место, тако да је врло узбудљиво кад видимо да таквих примера има у Глини, Никшићу, Панчеву, Чачку..., да су племенити људи још живи, да људско срце није престало да буде племенито и слободно. И ове године изводимо у јавност све те хероје који су наградили нас, а наше је само да им се захвалимо.

Слога грађана Чачка, који су за само неколико дана сакупили око три милиона динара да би отплатили стамбени кредит младог лекара Слободана Благојевића (41) који је помагао пацијентима да се изборе са ковидом па се и сам заразио и преминуо, ганула је и задивила наш жири. Одлучено је да овај подвиг грађана Чачка буде награђен златном плакетом за најплеменитији колективни подвиг.

Фото: И. Тутуновић/Приватна архива

Херојски чин Никшићанина Љубише Мрдака (51), који је бранећи колеге убијен током оружане пљачке испред поште у Никшићу, заслужио је постхумно, златну плакету "Новости". Пљачкаш, са којим се Мрдак ухватио укоштац, пуцао му је у груди. Мрдак је, некада био припадник Војне полиције чувеног Седмог батаљона Војске Југославије, дугогодишњи добровољни давалац крви, учесник Литија за одбрану светиња у Црној Гори...

Фото: Приватна архива

Љубиша Мрдак

Матеја Радуловић (18), сада матурант средње медицинске школе "Надежда Петровић" у Београду, који је уместо прославе пунолетства организовао акцију добровољног давања крви добио је златно признање за најплеменитији дечји подвиг.

Фото: Новости

Матеја Радуловић

Традиционално, по одлуци жирија, појединцима, колективима и удружењима грађана, биће додељене и сребрне плакете "Новости", а добиће их Љуба Врга из Глине, београдски таксиста Бранко Антић, хумани бициклиста Душан Милојков из Панчева, млада хуманитарка из Врања Тамара Мисирлић, одважни Видоје Ненадић из Добановаца, престоничка добротворна организација "Срцем за комшију", медицинска сестра из Грачанице Александра Џепић, храбри Београђани Милан Јанковић, Бојан Ивковић и ватрогасац Стефан Чича, Бобан Остојић и Удружење "Градитељи Мира" из Крушевца као и Ратко Драшковић из Никшића и Горан Ђуровић из Бара.

Златне и сребрне плакете за најплеменитије подвиге године нашим добитницима биће уручене 11. априла у 12 часова, на свечаности у Скупштини града Београда.

 

У ЖИРИЈУ И МИЛИЦА МАНДИЋ И СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ

ОСИМ Матије Бећковића, у жирију за "Најплеменитији подвиг године" су и начелник ВМА пуковник, проф. др Мирослав Вукосављевић, хуманитарац, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, директор "Комтрејда" Веселин Јевросимовић, модна креаторка Верица Ракочевић, главни и одговорни уредник свих издања "Новости" Милорад Вучелић и директор наше компаније Недељко Крсмановић. Од ове године, част су нам учинили да буду чланови жирија и двострука олимпијска шампионка у теквондоу Милица Мандић и славни виолиниста Стефан Миленковић, који су своје гласове послали електронском поштом.

Фото: Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

А ПОСЛЕ АНТИСРПСКЕ ХИСТЕРИЈЕ: Албанци и Хрвати вређали Србе, па заиграли коло!