Једноставним преносом броја до боље услуге

Novosti online

11. 03. 2022. у 18:00

ТАЛАС поскупљења у протеклих годину дана није заобишао ни тржиште телекомуникационих услуга.

Једноставним преносом броја до боље услуге

Фото: АП

Само један од три водећа оператора уопште није подизао цене у претходном периоду, они који јесу наишли су на негодовање и незадовољство корисника. Раније, док није постојала могућност преноса броја у другу мрежу, корисници нису имали пуно избора осим да прихвате нове услове, данас је ситуација знатно другачија.

Преносивост броја постоји у свим земљама Европске уније и региона и сматра се важним механизмом подстицања конкуренције и либерализације тржишта. У Србији је за десет година пренето више од милион бројева, а очекује се да ће на динамичном тржишту телекомуникација у наредном периоду бити још више „трансфера“.

Кретања корисника из једне у другу мрежу прате се на годишњем нивоу, а према извештајима Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), у 2021. години корисници су највише прелазили у А1 Србија. Овај мобилни оператор има убедљиво најбољи однос пренетих бројева у и из мреже, а тиме и раст број корисника према овој категорији од 9.564. Мтс такође има позитивну разлику од 1.484 броја, док је Yettel (до скоро Теленор) „у минусу“ за чак 16.517 бројева у 2021.

У прилог овим подацима иде и чињеница да је пренос броја данас једноставан, брз и бесплатан. Број који се преноси остаје у потпуности исти, укључујући префикс (063, 069, 060, ...), а који се користи све време без било каквих прекида. Цео процес траје само четири дана, а све се завршава код новоодабраног оператора, где се и подноси захтев.

(Промо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)