МАЛА ПРИМАЊА СЕНИОРЕ ВРАЋАЈУ НА ПОСАО: Најмање 42.000 пензионера у Србији легално ради и после стицања услова за пензију

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

11. 03. 2022. у 15:46

ОКО 42.000 пензионера у Србији, односно 2,5 одсто од укупног броја, радно је ангажовано по основу осигурања које се третира као радни однос, показују подаци Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање. Управо толико њих је поднело захтеве за поновно одређивање износа пензије после накнадно оствареног стажа.

МАЛА ПРИМАЊА СЕНИОРЕ ВРАЋАЈУ НА ПОСАО: Најмање 42.000 пензионера у Србији легално ради и после стицања услова за пензију

Фото Никола Скендерија

Према речима председника Савеза пензионера Србије проф. др Андреје Савића, ови људи најчешће раде на пословима физичко-техничког обезбеђења:

- Дефицитарни су и разни мајстори, као и професионални возачи. Махом раде оно чиме су се активно бавили и током радног века, па тако допуњују кућни буџет.

Председник Удружења синдиката пензионера Србије Милан Грујић процењује да је 15 одсто укупне пензионерске популације у радном односу, а на то их нагоне "мале пензије, велике породице, наследници који не могу да се осамостале". Међу запосленим пензионерима има и грађевинских радника, варилаца, медицинара... Већина је мање плаћена од радника у редовном радном односу, а многи су због своје стручности наставили да раде у истим фирмама у којима су били запослени и када су званично окончали радни век, јер се баве дефицитарним занимањима.

Ова тенденција актуелна је не само код нас већ и у целом свету. Многи пензионери настављају да раде, било да им живот не би постао безличан, било из материјалних разлога. С друге стране, расте и потреба за њиховим знањем и вештинама, јер се млади ретко опредељују за занате, а и када се определе, неретко оду на рад у западноевропске земље, па је у Србији хронична несташица молера, водоинсталатера, возача...

До сада су пензионери махом индивидуално нудили услуге и знања, а Покрет трећег доба ("ћерка" Савеза пензионера) одлучио је да их организује приликом изласка на тржиште. Како је навео председник Момчило Талијан, пошли су од поставки тзв. сребрног предузетништва, односно "силвер економије", и социјалног предузетништва.

То подразумева не само услуге које се организовано пружају старијима већ и оно што старији раде за друштво и себе. Зато су отворили на свом сајту упитник, са могућношћу да се пријаве људи из категорије 65 плус година, који су у пензији и који могу и желе да понуде неку врсту услуга и вештина, било да су у питању веште домаћице, професори математике или страних језика који би држали часове.

- У преговорима смо са трговинским ланцима да најстарији путем задруга, удружени, пласирају домаће производе, да се отворе посебна места на којима ће продавати, на пример, сир са Пештера или џемове, ајваре, туршију, пчелиње производе. Ти производи би имали декларацију на којој би се видело одакле потичу. Не може домаћица са 20 тегли ајвара да уђе у неки трговински ланац, али удружене жене са већом производњом могу - каже Мома Минић из Покрета трећег доба, некадашњи генерални директор "Пекабете".

Такође, покушаће да организују и домаћинства која имају туристички потенцијал и укључе их у туристичку понуду, баш као и жене које се баве домаћом радиношћу.

- Овај концепт, по коме су цела домаћинства укључена у неку врсту производње, у Словенији смо виђали још пре 20-30 година. Време је да то заживи и код нас - каже Минић.

Талијан напомиње да већ постоји интересовање за регрутацијом инжењера који се разумеју у софтвер и познају језике у једној информатичкој фирми која ради на безготовинском плаћању.

Ради се и на формирању сениорских група стручњака који би давали консултантске услуге младим предузетницима, а у току су преговори и са једном високом школом и Домом културе "Влада Дивљан" у Београду, да се организују кратке студије на којима би, поред активних професора, предавачи били и сениори.

Многи пензионери активни су у ликовним колонијама Покрета, али и као књижевници, чак има и чланова Удружења књижевника Србије. Комерцијализација знања и услуга подразумеваће и продају слика у галерији, коју Покрет оснива, као и књига, а покушаће да се организују и као суиздавачи или дистрибутери. Такође ће покушати да искористе нови закон о социјалном предузетништву који је у фебруару ступио на снагу и укључе се у производњу робe за рањиве категорије уз пореске бенефите.

- Наш покрет се труди да старији људи живе што дуже и што квалитетније, боримо се против ејџизма и за заштиту природних ресурса, а ово је начин да покажемо да смо способни да се самоиздржавамо и да нисмо терет и трошак друштва - каже Момчило Талијан.

СТАЛАН ПОПУСТ У МАРКЕТИМА

ПОКРЕТ трећег доба, како нам је речено, ради на помоћи свим пензионерима, посебно онима са ниским примањима. Једна од мера могла би ускоро да буде и договор са трговинским ланцима да најстарији имају трајан попуст, а не само оних дана кад добију пензију. Преговори су у току.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОДРУМ ЈЕ ЈЕДНО ОД ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА У ТУРСКОЈ: Diamond of Bodrum је диван хотел у центру овог дивног градића