БЕБЕ У БОЛНИЦИ ЗБОГ БАКТЕРИЈЕ: Троје новорођенчади заражено легионелом у породилишту у Аранђеловцу

Б. Ца. - Б. Р.

04. 03. 2022. у 10:00

ТРИ бебе рођене у породилишту Опште болнице у Аранђеловцу заражене су опасном бактеријом легионела и хитно су пребачене у Универзитетски клинички центар Крагујевац.

БЕБЕ У БОЛНИЦИ ЗБОГ БАКТЕРИЈЕ: Троје новорођенчади заражено легионелом у породилишту у Аранђеловцу

Фото П. Милошевић

Зараза је, како смо незванично сазнали у болници, највероватније доспела из бојлера за топлу воду, а тренутно стручне екипе и инспекција Министарства здравља бораве у болници ради утврђивања свих чињеница. Узети су узорци, а породилиште тренутно испражњено.

Проф. др Слободан Милосављевић, директор УКЦ Крагујевац, изјавио је, за "Новости", да су бебе добро, уз ограду да је код педијатријске популације потребан изузетан опрез, због чега тренутно нико из Клинике за педијатрију не може да даје ни детаље здравственог стања беба нити евентуалну прогнозу даљег тока инфекције. Бебе су тренутно у Центру за неонатологију Клинике за педијатрију УКЦ Крагујевац.

- Бактерија легионела проширила се крвотоком и направила сепсу код бебе. Исти случај је и са другом бебом. Одмах потом је настала упала плућа - написао је на аранђеловачкој фејсбук-групи Н. Н., отац једног од оболелих новорођенчади.

Породилиште испражњено од пацијената, Фото Приватна архива

Он је навео да је његово дете, уз антибиотике, стабилно. Написао је и да су радници Института за јавно здравље били и у његовој кући, те да су узели узорке воде и брисеве са славина.

Према речима Ивана Ивановића из удружења "Аранђеловчани и Аранђеловчанке", који је у непрестаном контакту са породицама новорођенчади, лекари су поручили да је најбољи лек тренутно код нас недоступан - "рифампицин". Грађани Аранђеловца који су се организовали преко друштвених мрежа успели су да набаве једну дозу из Немачке, али је потребно још.

- Прве информације које су дошле до нас је да у централној вентилацији постоје бактерије и да су се бебе тако заразиле легионелом, али смо од лекара незванично чули да је зараза изгледа изолована из бојлера са топлом водом - каже Ивановић за "Новости". - Нема још званичне потврде од инспекције из Министарства здравља, која већ данима у болници испитује и тражи жариште.

Болница у којој су се бебе заразиле потпуно се реконструише и ускоро треба да буде отворена.

Фото Printskrin

НАПАДА ПЛУЋА

БАКТЕРИЈА легионела изазива легионарску болест, тежак облик запаљења плућа. Преноси се удисањем микроскопских капљица воде - аеросола, који садрже бактерије из рода легионела које се размножавају у стајаћој води при температури од 20 до 50 степени Целзијуса. У одбрани од инфекције одлучујућу улогу има ћелијски имунитет, али уколико се организам не одбрани, као последица се може јавити атипична упала плућа названа легионарска болест или понтијачна грозница. Инкубација траје од два до 10 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!