ПОСЛОДАВЦИ СЕ НА РАЗЛИЧИТЕ НАЧИНЕ КОНТРОЛИШУ РАДНИКЕ: Газде проверавају и мејлове запослених

Novosti online

03. 03. 2022. у 10:16

ЧАК 61 одсто послодаваца није издало својим радницама анекс уговора о раду којим се уређује рад од куће, док је још 13 процената њих одбило да одговори, показала је анкета Центра за истраживање јавних политика о раду на даљину током пандемије.

ПОСЛОДАВЦИ СЕ НА РАЗЛИЧИТЕ НАЧИНЕ КОНТРОЛИШУ РАДНИКЕ: Газде проверавају и мејлове запослених

Архива

Кад је реч о обавези послодаваца да запосленима обезбеде средства за рад, њихови одговори у истраживању битно се разликују. Око три петине од 366 анкетираних запослених изјавило је да је користило свој рачунар, док је свега 27 одсто њих потврдило да су добили овај вид опреме. Насупрот томе, 78 процената руководилаца рекло је да су запосленима обезбедили средства за рад, док је 13 одсто указало да су радници користили сопствени компјутер.

Закон о раду јасно прописује да су послодавци дужни да запосленима који раде од куће исплаћују накнаду трошкова за употребу и коришћење средстава за рад који су у власништву радника.

У анкети центра, међутим, само 15 одсто послодаваца је изјавило да исплаћује ту накнаду. Истраживачи су се првенствено усредсредили на надзор радника на раду од куће. Показало се да већина газди прати њихов рад, на исти начин на који је то чинила и док су они радили у просторијама послодаваца. Највећи број руководилаца рад запослених прати путем усмених и писмених извештаја које им радници достављају, а показало се да надгледају мејл кореспонденцију запослених, прате коришћење службених возила и телефона, користе апликације за праћење ефикасности рада, видео-надзор, а део њих прати и активност запослених на интернету.

Како резултати истраживања показују, обим надзора запослених преко посебних апликација је релативно мали. Софтвер за праћење ефикасности се ретко користио (два одсто), али је био чешћи у ИТ индустрији (13 процената) и за запослене из позивних центара (осам одсто).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало