ЉУБАВ ЈАЧА ОД СМРТИ: Предавање Мухарема Баздуља о Аници Савић Ребац на Jутјуб каналу КЦНС

Ј. С.

14. 02. 2022. у 20:55

ГОДИНЕ 1913. у Бечу су боравили Хитлер, Стаљин, Тито, Фројд, Троцки, али у мноштву оних који су се бавили прекомпоновањем света, ту су се нашли и они који су га обликовали на други начин – Иво Андрић, Милош Црњански и једна дама, јунакиња новог предавања Мухарема Баздуља из циклуса „Археологија Атлантиде" – Аница Савић-Ребац.

ЉУБАВ ЈАЧА ОД СМРТИ: Предавање Мухарема Баздуља о Аници Савић Ребац на Jутјуб каналу КЦНС

Фото: КЦНС

Иако, према сопственим речима, нема намеру да следи диктате коректности на основу којих би број важних фигура наше културне историје подједнако био распоређен на мушкарце и жене, нити да ad hoc припрема предавања у складу с важним годишњицама, Баздуљ наводи да се ипак десило да трибина о особи која је и теоријски и филозофски размишљала о љубави буде 14. фебруара, што је датум који на Западу фигурира као дан љубави.

Од слике Анице Савић као изузетно талентоване девојке која је са једва 15 година у Летопису Матице српске објавила превод Бајрона, њеног односа са оцем који ју је охрабривао, преко школовања, књижевног рада, па све до смрти – Баздуљ гледаоце упознаје са заносима и пркосима интелектуалке чији је животопис остао испуњен бројним непознаницама.

Таква је, примера ради, њено познанство са супругом Хасаном, за које Баздуљ сматра да се десило за време студија у Бечу, будући да је након повратка у Нови Сад Аница Савић два наочита младића, као што су Милош Црњански и Милан Кашанин, „одбијала као да се већ обећала".

Иако је по много чему била „протофеминисткиња", Аница Савић-Ребац се у браку понашала као жена старог кова, док је веза између ње и Хасана била коментарисана као хармонична и пуна нежности. Истичући детаље важне за живот и рад једне од првих чланица српског ПЕН клуба, „историчара идеја",Баздуљ апострофира њену приврженост науци и кореспонденцију са највиђенијим људима тог времена, попут Ребеке Вест која је Аницу и Хасана отелотворила у ликовима Милице и Мехмеда у књизи Црно јагње и сиви соко.

Живу преписку Аница је одржавала и са Томасом Маном, који је идеје из њеног писма имплементирао у своје капитално дело Јосиф и његова браћа, док је интелектуалац Дени Сора изјавио да ако од Лондона до Кине постоји барем двадесет људи попут Анице Савић-Ребац, цивилизација има шансе за опстанак.

Комплетно предавање Мухарема Баздуља „Аница Савић-Ребац: Љубав јача од смрти" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧЕМУ ЗАПРАВО СЛУЖИ РУЧИЦА У АУТУ: Видео запрепастио мреже: Нисам ово схватила за 42 године живота