АМБАСАДА СРБИЈЕ У КИЈЕВУ: Око 300 Срба се налази у Украјини, неки већ напустили земљу

Танјуг

14. 02. 2022. у 17:32

ОКО 300 држављана Србије налази се тренутно у Украјини, од чега у Кијеву око 100, а неки су већ напустили ту земљу, каже амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић.

АМБАСАДА СРБИЈЕ У КИЈЕВУ: Око 300 Срба се налази у Украјини, неки већ напустили земљу

Фото: Депоситпхотос

Јовановић за Тањуг каже да је Амбасада у Кијеву одмах пренела препоруку Министарства спољних послова грађанима Србије у Украјини да размотре могућност привременог напуштања територије те државе.

-Ми смо у року од пет минута то поставили на сајт амбасаде, а у јутарњим сатима смо све грађане са којима смо били у контакту или које знамо лично, обавестили мејлом или поруком о стању и ситуацији. Различите су ситуације, неки овде су у мешовитим бракова, неко овде има породице... Свако доноси одлуку на основу своје ситуације, рекао је Јовановић.

Према информацијама Амбасаде, неки грађани Србије су и пре неко што је та препорука стигла, напустили Украјину и са децом отишли у Србију.

Када је реч о авиосаобраћају у тој земљи у којој већ недељама не престају напетости, Јовановић каже да су од јуче практично британске осигуравајуће компаније ставиле забрану за осигурање ваздухоплова који лете у Украјину, што самим тим збначи да велики број авиона не може да лети без осигурања.

Наводи и пример једног авиона "Скај апа", украјинске ниско-буџетне авиокомпаније, чији је власник Ирац, који је збаранио да тај његов авион слети у Кијев, па је морао да слети у Кишињев, главни град Молдавије, одакле су путници пребачени у Кијев.

-Не знамо шта ће бити даље, имамо информацију да је украјинска влада донела одлуку да издвоји финансијска средства како би обезбила осигурање ваздухоплова, како не би престао авиосаобраћај, рекао је Јовановић.

Када је реч о наводима украјинских медија, да једна од највећих авио-компанија у Украјини "сели" авионе у иностранство, на захтев власника тих авиона, међу којима и два у Београд, амбасадор указује да се ситуација у земљи мења из часа у час и да се чују различите информације, од којих су неке и контрадикторне.

-Не можемо то ни да демантујемо, ни да потврдимо. Видећемо даље како ће се развијати ствари, рекао је Јовановић.

"Ми очекујемо све најбоље, али треба бити реалан и опрезан. Без икакве панике, али не треба се понасасти неодговорно", додао је Јовановић.

БОНУС ВИДЕО - КРИЗА КОЈА БРИНЕ ЦЕО СВЕТ: Да ли ће нарасле тензије око Украјине експлодирати у рат?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЖНО ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Вучић најавио: Укупно повећање од 19,1 одсто