ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ О КОЈОЈ СЕ МАЛО ЗНА: "Овај тромб је много другачији од обичног"

Новости онлајн

12. 02. 2022. у 14:17

У ВИШЕ од 80 одсто случајева ковид 19 пролази асимптоматски или с благим симптомима, али у 20 одсто дијагностикује се тежа клиничка слика праћена упалом плућа, која у пет процената случајева захтева болничко лечење.

ПОСЛЕДИЦА КОРОНЕ О КОЈОЈ СЕ МАЛО ЗНА: Овај тромб је много другачији од обичног

Фото: Принтскрин РТС

Управо о тежим формама болести и компликацијама које настају током ковида и након њега, као што је тромб, пише проф. др Радмило Јанковић, заменик директора Универзитетског клиничког центра Ниш и директор Клинике за анестезију и реанимацију у Нишу, пише "Блиц".

Др Јанковић објашњава и зашто је тромб који настаје након ковида озбиљнији од других крвних угрушака.

- Најозбиљнији разлог настанка најтежих форми болести је имунолошки узроковано прокоагулатно стање, где управо имунолошким механизмима и оштећењем малих крвних судова долази до стварања тромба, који је сасвим другачији од тромбова који се могу видети у физиолошким условима.

Гледајући специфични мониторинг коагулације, попут ротационе тромбоелестографије, може се видети да је јачина крвног угрушка код оболелих од ковида 19 изузетна, док је истовремено количина фибриногена која обухвата тромбоците много већа.

Истовремено крвни угрушци створени током ковид 19 инфекције много су мање подложни природној разградњи, па смањена фибринолиза додатно потенцира тромбогени ефекат - пише др Јанковић.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)