ОМИКРОН НАСТАО КОД ХИВ ПОЗИТИВНЕ ОСОБЕ?Инфектолог о новом соју короне - са њим је све могуће!

Novosti online

06. 02. 2022. у 00:34

У ПАНДЕМИЈИ короне најважнија је имунизација становништва, како на локалном, тако и на глобалном нивоу. Како лекари кажу, све док било где у свету постоји и једна заражена особа, вирус може обићи свет.

ОМИКРОН НАСТАО КОД ХИВ ПОЗИТИВНЕ ОСОБЕ?Инфектолог о новом соју короне - са њим је све могуће!

Фото Shutterstock

Према тренутној статистици вакцинисано је 52 одсто укупне светске популације, што још увек није довољно, пише "Блиц". Због немогућности вакцинације читавог човечанства, увек ће постојати бојазан да се на некој територији где обухват није достигао жељени обим, вирус умножава и мутира.

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић објаснио је да се „крај“ не може предвидети, већ се искључиво треба концентрисати на вакцинацију, не само на локалном, већ и на глобалном нивоу.

- Наговештавају завршиће се у марту, априлу, а ја се заиста не бих усудио да било шта кажем, баш због тога што је према неким подацима око три милијарде људи у свету невакцинисано. Онда ако узмемо још један податак, 50.000 људи има прву дозу а није се јавило за другу дозу, па да не причамо о трећој дози, какав имунитет онда имају те особе? Тако да се вакцинацији треба посветити, а излаз би био да у кратко временском интервалу, то је период од неких шест месеци, да се што већи број људи вакцинише, генерално говорим, за свет - каже професор Ранковић.

Велики проблем свету представља и то што у сиромашним земљама нема великог обухвата вакцинације, односно што је тамо добар полигон за опстајање вируса.

- Сиромашне земље немају вакцине и то је огромна база од три милијарде људи у којој вирус може да циркулише, и да се мења. А у бити вируса је борба да преживи, он се бори тако да мутира и да се мења, с тим што те мутације могу бити на његову штету или на штету штету човечанства, додаје професор Ранковић.

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

др Жарко Ранковић

 

Омикрон настао код ХИВ заражене особе?!

Омикрон сој има простора да се шири и развија, а да ли је ово завршна фаза или подлога за нешто друго, још увек нема прецизних процена, тако да је „све могуће“.

- Не могу да кажем да је то завршна фаза и не бих да будем толико смео, па баш због овога јер он има где да се шири. Како се претпоставља он је настао код ХИВ заражене особе, те да је вирус дуго опстао у организму и на крају мутирао. Постоји једна таква претпоставка. Значи, све док имамо велики број незаштићених људи ми имамо резервоар где вирус може да се размножава, а све док се буде размножавао нико не може рећи да неће настати неки нови сој, објашњава професор Ранковић.

Од појаве омикрона број заражених је порастао како у свету, Европи, региону, тако и код нас.

-Шта је срећа у несрећи? То што ћемо у врло кратком временском интервалу имати огроман број људи који су заражени, видите бројке, то је тај природни имунитет. Али, ко може да каже да нам сутра неће доћи неки нови сој из неке афричке земље која се није вакцинисала - закључује професор Ранковић.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ ВУЧИЋУ, РУСИЈА НАМ НАЈБЛИЖА: Резултати истраживања Демостата о ставовима грађана Србије