СТИЖЕ НАМ ЈАЧЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена дугорочна временска прогноза, ево када ће отоплити

Novosti online

29. 01. 2022. у 13:59

НАЈНОВИЈА временска прогноза професора географије Марка Чубрила показује да ће за викенд време бити променљив, а не северу врло ветровит.

СТИЖЕ НАМ ЈАЧЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена дугорочна временска прогноза, ево када ће отоплити

Фото: А. Стевановић

Почетак следеће недеље доноси нешто јаче, али пролазно погоршање и захлађење.

Од 3. до 8. фебруара релативно топло, затим могућ заокрет ка повратку зиме.

Данас промењљиво облачно и углавном суво уз сунчане интервале док је понегде могућ пљусак кише или крупе у нижим и снега у планинским пределима. Падавине углавном слабе, а дневни максимум од +3 до +9 степени Целзијуса, каже Чубрило.

Време у недељу

У недељу због премештања јаког циклона и хладног фронта северније од нас на северу више облака који ће повремено доносити слабу кишу које је могућа већ у ноћи ка недељи и поново у недељу средином дана.

Над осталим пределима претежно сунчано и суво. Средином дана на северу и северозападу, посебно на крајњем северу Војводине у Србији дуваћ јак и олујан северозападни ветар са ударима и до око 20м/с, показује временска прогноза.

Дневни максимум од +4 на крањем северу до око +14 понегде над средишњим делом Хрватске, БиХ и западом Србије.

Фото: Танјуг

 

Временска прогноза за наредну недељу

У понедељак током дана премештање фронта, секундарна циклогенеза над Јадраном уз израженије погоршање, северни ветар и захлађење. У брдско-планинским пределима ће вероватно одмах бити снега или кише која ће јако брзо прећи у снег док би снег и у нижим пределима могао сменити кишу на неких 2-4 сата. те је понегде и у нижим пределима могуће формирање снежног покривача који би до уторка ујутро износио од једам до три сантиметара. Планински део БиХ, Србије и Црне Горе би могао добити и око 10 цм новог снега. У понедељак дневни максимум од +2 на крањњем северу до око +8 на југу, увече свугде хладније.

Средином следеће недеље ветровито и нестабилно, понегде уз налете кише, суснежице и снега, док се нешто конкретнији снег може јавити преко 800 метара надморске висине и то углавном над истоком БиХ, југом Србије и севером Црне Горе. Низије и даље без праве зиме и без снежног покривача. Јутарњи минимуми од -4 до +2, а дневни максимум од +1 до +6, граница дневног мраза на око 800 метара надморске висине, најављује Чубрило.

Фото: Д. Балшић

 

Прогноза времена за фебруар

Од 3.2. до око 8.2. углавном суво и релативно топло уз слабе јутарње мразеве и дневне максимуме од +3 до +10, а око 07.02. и до око +13 степени Целзијуса понегде.

Затим и даље стоји сигнал за могућ повратак зиме уз јаче захлађење и могућ снег. Тај сигнал и даље није доминатан и како је јако далеко лако може и да нестане, истиче Чубрило.

Како фебруар одмиче све ће теже бити некој дуготрајнијој хладноћи да се задржи над нашим пределима, дан је све дужи, Медитеран све топлији и тиме снажнији са продорима релативно топлог ваздуха.

Видећемо шта ће синоптика показати за тај периог негде око 5.2. и то ће највероватније бити прекрентица која ће ову зиму сврстати у релативно топле или просечне, закључио је Чубрило.

БОНУС ВИДЕО - НОВА ЕРА СРПСКЕ ЖЕЛЕЗНИЦЕ: Овако изгледа тест вожња брзог воза који ће повезати Београд и Нови Сад

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Крсташи - очи и уши заточеника нишког логора (3. део)