ПРВИ ПУТ НА СВЕТУ: На Институту "Дедиње" уградња вештачког срца и операција киле у скоро седам сати дугој операцији

Танјуг

28. 01. 2022. у 17:22

ТИМ стручњака Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" успешно је уградио вештачко срце Александру Вуковићу, а први пут у свету одмах након те интервенције, пацијенту су оперисане и две препонске киле.

ПРВИ ПУТ НА СВЕТУ: На Институту Дедиње уградња вештачког срца и операција киле у скоро седам сати дугој операцији

Фото: Архива "Новости"

-  Пацијент је добио максимално лечење код нас, добио је и уградњу вештачког срца и корекцију ових кила. Колико ми знамо, то до сада нико није урадио на свету, то смо ми први урадили - истакао је др Саша Боровић, који је предводио тим стручњака.

Вуковић, четрдесетчетворогодишњак из Сомбора, којем је по доласку у болницу срце радило свега пет одсто, сада се добро осећа и након једномесечног боравка у болници, враћа се кући.

- Срећан сам што крећем у нови живот, очекујући то донорско срце које ће ми вратити живот у нормалу. Захваљујем се свима у Институту, сви су били љубазни, верујте у ове људе - поручио је Вуковић.

Колико је то био захтеван подухват и велики изазов за лекаре, објаснила је др Драгана Кошевић, која је истакла да су у тиму били лекари најразличитијих специјалности, перфузери и сестре из интезивне неге.

- Веома сам срећна, поверење које нам је пацијент поклонио, смо оправдали. Он је веома храбар, прихватио је наше савете и очекујемо да се он опорави физички, до трансплатације срца, као и остали болесници који имају ову најтежу форму болести. Ми смо једини центар у Србији који може најтежим болесницима да пружи спас - поручила је др Кошевић.

Пре скоро пет година у Институту је уграђено прво вештачко срце, а у 2021. години још чак четири.

- У пет месеци смо урадили четири вештачка срца. Ово је пацијент који је четврти по реду који је добио вештачко срце. Операција је трајала између шест и седам сати, обично траје између пет и шест, али овај пацијент је претходно имао операцију срца, те у тим условима сама имплантација траје дуже - изјавио је др Боровић.

Колегама из Института "Дедиње" помогли су и лекари из КБЦ "Др Драгиша Мишовић", а др Марко Калезић истиче да постоји одлична сарадња између те две установе, што константно унапређује њихов рад.

У Институту се данас изводи и шеста операција уградње вештачког срца, а директор др Милован Бојић каже да "Дедиње" израста у регионални или највећи европски центар када је ова врста лечења у питању и да ј епоносан на цео тим.

Бојић је најавио и отварање "Дедиња 2" у што краћем року.

БОНУС ВИДЕО:

Заједно после 40 година: Милица Милојевић пронашла сина Млађана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У Суботици одржан научни скуп, у фокусу слободне зоне