ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА И ДО 15 СТЕПЕНИ: Најновија прогноза Марка Чубрила

Novosti online

28. 01. 2022. у 12:21

НАРЕДНИХ дана биће веома променљиво, повремено и ветровито, али без праве зиме, уз могуће кратко погоршање око 1. фебруара. Могуће је да ће, у зависности од кретања циклона, температуре бити близу +15 степени, наводи метеоролог Марко Чубрило.

ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА И ДО 15 СТЕПЕНИ: Најновија прогноза Марка Чубрила

Фото: Д. Балшић

Данас променљиво облачно и релативно топло над већим делом региона. Понегде ће бити услова за пролазну слабу кишу или суснежицу у нижим и пролазан снег у планинским пределима. Падавине ће бити слабе и над великом делом региона ће се задржати суво време. Дуваће умерен, на северу повремено и јак северозападни ветар, док ће се дневни максимум кретати од +3 до +8 степени Целзијуса.

У суботу такође променљиво облачно и мало хладније у односу на петак, посебно над већим делом Србије, БиХ и источне Хрватске, где ће повремено бити услова за слабе падавине, посебно ујутро и поново у ноћи ка недељи. Дуваће умерен, повремено и јак, а у ноћи ка недељи на северу Србије и врло јак северозападни и западни ветар. Падавине ће испод 800 мнв углавном бити у облику кише или суснежице, док би снега у налетима могло бити преко те висине. Дневни максимум од +2 до +7 степени Целзијуса.

У недељу променљиво облачно и топлије, посебно над средишњим и јужним пределима, где ће максимум бити око +10 степени Целзијуса, а понегде и до око +13 степени Целзијуса.

Над осталим пределима углавном од +5 до +9 степени Целзијуса. После подне на северозападу могуће пролазно наоблачење, ређа појава пролазне кише, јак северозападни ветар и мање захлађење.

У понедељак јутро прохладно уз слаб мраз и ређу појаву магле. Средином дана прво на западу, југозападу и северозападу, а после подне и увече и над осталим пределима пролазно али јаче погоршање уз кишу, јак северозападни ветар и захлађење, тако да ће бити услова да киша накратко и у нижим пределима пређе у суснежицу и снег. Засада се не очекује формирање снежног покривача нигде испод 800 мвн јер ће снег бити влажан, помешан са кишом и падаће на температури изнад нуле, а падавине ће брзо престати. У понедељак после подне са захлађењем максимум од +1 до +5 степени Целзијуса. У понедељак после подне и у ноћи ка уторку предели преко 800мнв могу добити од 4цм, до 9цм снега.

До среде следеће недеље вероватно променљиво облачно и прохладно, али без правих зимских температура уз минимуме од -5 до 0 и максимуме од +3 до +8 степени Целзијуса. Повремено, посебно у уторак после подне понегде може бити пролазних падавина.

Око 5. 2. се рачуна на развијање јаког циклона северно од Велике Британије, који би преко западне Европе почео премештати свој хладан фрнт.

Фото: Д. Балшић

Оперативни прорачуни ГФС-а и ECМWF имају топлу опцију развоја синоптике јер тај циклон око 7. 2. задржавају западно до Алпа, при чему ка нама из Медитерана креће топао ваздух. Са друге стране, значајан део ансамбле чланова оба модела имају хладнију верзију развоја синоптике, тај циклон врло брзо шаљу ка Јадрану, чиме се наш део Европе нађе у хладном сектору овог циклона и уз јаче захлађење следи повратак зиме.

Тек за око 3-4 дана ћемо моћи прецизније рећи у ком правцу ће се синоптика после 5. 2. развијати. У великом броју сличних ситуација временом модели све више тај циклон померају на исток и он често “побегне” ка Грчкој и Турској. У колико би се тај тренд и сада јавио, врло вероватно би то за нас значило повратак зиме, јер је тренутно циклон постављен сувише на запад да би га и то померање на исток однело далеко од нас. Са друге стране, у колико циклон остане на западу, око 7. 2. максимуми би могли одлазити и на близу +15 степени Целзијуса.

Наредних дана врло променљиво, али без праве зиме, уз могуће нешто јаче али такође пролазно погоршање око 1. 2.

БОНУС ВИДЕО: 

МАГЛА СЕ СПУСТИЛА НА СРБИЈУ: Смањена видљивост на путевима, жути метеоаларм на снази

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе