СЕЛАКОВИЋ У СКОПЉУ: Светосавље путоказ читавом српском народу

Танјуг

27. 01. 2022. у 23:28

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је Свети Сава дао путоказ читавом српском народу и да је природно што се данашња Србија, која се бори да се економски и привредно уздигне, идући путем духовне обнове, враћа светосављу.

СЕЛАКОВИЋ У СКОПЉУ: Светосавље путоказ читавом српском народу

Фото Танјуг

Селаковић је на свечаности у Скопљу, којом је обележен Национални дан Срба у Северној Македонији, а којој је присуствовао у својству специјалног изасланика председника Србије, истакао је да је светосавље између осталог и све оно што нас везује са другим народима, са нашим суседима, без обзира на веру или нацију којој припадају.

-У светосављу је сабрана наша жеља да живимо заједно у миру и љубави, у братству са другима. Има ли лепшег места да се ова порука изговори него овде у Скопљу? Има ли чвршћег и веродостојнијег начина да се некоме обавежете на љубав и пријатељство од светосавског печата? Уверен сам да нема, казао је Селаковић, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Према његовим речима, у моралном и духовном смислу Свети Сава је недостижни узор обичним људима, али је компас и светионик целом српству, а сви завети српског рода, били они видовданско-косовски они орашачки, само су борба или за одбрану или за обнову светосавског завета.

-Све што српски народ данас има на одређени начин има основе у светосављу. Наша државност има корене у политичком и дипломатском прегалаштву Светога Саве. Наша духовност почиње од Светога Саве. Наша национална самосвест креће се у духовним пространствима које је утемељио Свети Сава, објаснио је Селаковић.

Истичући да је духовност српског народа интегрална и недељива и да светосавље не познаје физичке препреке и границе, Селаковић је констатовао да је зато свеједно да ли се светосавској академији присуствује у Скопљу, Београду, Бањалуци, Бијелом Пољу, Пљевљима, Темишвару, Чикагу, Бечу или Љубљани.

Он је подсетио на Михаила Пупина, чији су преци из Македоније дошли у Банат, а кога је мајка, како је сам испричао у својој аутобиографији, у свет испратила након што ју је у сну посетио Свети Сава.

-Као што је мајка Пупина родила не само за себе већ за цео свет, тако је и мајка Саву родила не само за нас Србе већ за све честите људе добре воље, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је овом приликом влади и грађанима Северне Македоније на срдачном пријему и покровитељству прославе Савиндана у Скопљу.

На Светосавској академији су се окупљеним припадницима српске националне заједнице, која Савиндан прославља као Национални празник Срба у Северној Македонији, између осталих, обратили македонски премијер Димитар Ковачевски и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Раније данас, Селаковић је у Скопљу разговарао са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

БОНУС ВИДЕО - СВЕЧАНО У БАЊАЛУЦИ: Све спремно за обележавање Дана Републике Српске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТИЖЕ 13. ПЕНЗИЈА: Обавештење за све пензионере који чекове примају из Словачке