БОЛНИЦЕ СЕ ОПЕТ ПУНЕ: Епидемиолошки параметри у погоршању, "Батајница" ће се до викенда вероватно попунити

Б. Р.

28. 01. 2022. у 07:00

КОВИД-болнице би врло брзо могле опет да се нађу у истој ситуацији у којој су у два наврата биле прошле године, у време два најјача удара ковида 19. Иако лекари тврде да су клиничке слике сада лакше, ипак се попуњавају и болнички капацитети. Највише хоспитализованих је у Београду, где места још има само у Батајници.

БОЛНИЦЕ СЕ ОПЕТ ПУНЕ: Епидемиолошки параметри у погоршању, Батајница ће се до викенда вероватно попунити

Фото Д. Миловановић

У среду из ове установе отпуштена 72 пацијента, а примљено 111.

- Тренутно имамо 670 хоспитализованих, и места за још 160 - каже др Татјана Аџић Вукичевић, директорка ове болнице. - Ако се настави ова динамика пријема, од суботе нећемо имати слободних места. По клиничким сликама људи који лече види се да је у питању делта сој. Сви имају масовне упале плућа. Мали је број пацијената са омикроном на болничком лечењу. И наш кадар је десеткован. Имамо 27 заражених лекара и 17 медицинских сестара. Дошле су колеге да помогну: из "Мишовића", "Звездаре", "Земуна", али морам да тражим још 60 сестара.

Јуче је број новоинфицираних пао на 17.674, али су сви други епидемиолошки параметри у погоршању: број умрлих се попео на 40, хоспитализованих на 3.301, а пацијената у најтежем стању, који дишу уз помоћ машина, на 142.

Докторка Мина Митић, из ДЗ Врачар, каже да се у ковид-амбуланти сада појављују и старији пацијенти са тежим симптомима.

- И у дечјим амбулантама се повећао број прегледа после распуста. Дневно прегледамо између 50 и 100 деце најчешћа узраста од 10 до 12 година - навела је др Митић.

САД ПРЕТИ И НЕОКОВИД

ДОК се многи утркују да предвиде крај пандемије, из Кине је јуче стигло ново, обесхрабрујуће упозорење - да је нови сој вируса корона, назван НеоКоВ, могућа нова велика опасност. Кинески научници рекли су да нови сој, откривен у Јужној Африци, који се може пренети са животиња на људе, представља "потенцијалну претњу по биолошку безбедност".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА УДАРНА ВЕСТ У РУСКИМ МЕДИЈИМА: Председници Србије и Русије договорили цену гаса, причали о Косову и Украјини