О СТАРИМА САД БРИНУ ФИЛИПИНЦИ: Недостатак радника у домовима за најстарије, решење траже у иностранству

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

28. 01. 2022. у 08:00

НАЈСТАРИЈЕ који живе у српским домовима за старе ускоро би могле да чувају неговатељице из Нигерије, Филипина и Индије! Недостатак радне снаге у социјалној заштити приморао је власнике приватних установа да решење потраже ван земље. Жене из Црне Горе и Босне и Херцеговине увелико брину о нашим сениорима, а однедавно ту су и два Филипинца.

О СТАРИМА САД БРИНУ ФИЛИПИНЦИ: Недостатак радника у домовима за најстарије, решење траже у иностранству

Фото П. Милошевић

Како објашњавају у Удружењу приватних социјалних установа, као и многи сектори у нашој земљи, тако се и домови за старе, неколико година уназад све чешће сусрећу са мањком радне снаге.

- Пре неколико година велики број радно способних људи напустио је земљу у потрази за бољим условима у земљама Европске уније - каже Саша Ристовић из Удружења. - Проблем се продубио када су државне здравствене установе почеле да запошљавају већи број медицинских радника и неговатељица по болницама и осталим здравственим центрима.

Он наводи да су дошли у ситуацију да немају могућност, као некада, да бирају доброг, него да се боре да запосле било каквог радника. Из тог разлога су почели да размишљају о довођењу радника из иностранства.

- Контактирали смо са агенцијама које посредују при запошљавању и сазнали да само основна процедура захтева минимум два месеца од дана одабира кандидата. Они пре тога морају да прођу обуку и да задовоље све постављене критеријуме послодавца, за шта је додатно потребно од 15 до 30 дана - каже наш саговорник. - У понуди су нам сада радници из Индије, Непала, Бангладеша, Филипина..., а да бисмо и њих ангажовали, неопходно је минимум три месеца да уђу у дом.

То је велики проблем, јер у пословању домова за старе увек мора да буде довољно запослених за несметан рад и квалитетне услуге.

- Не постоје никакви билатерални односи са државама чије раднике бисмо могли да ангажујемо, што би нам доста помогло и дало гаранције, пре свега би олакшало и убрзало процедуре око њиховог доласка - каше Ристовић.

У агенцији која се бави посредовањем у запошљавању странаца код нас потврдили су да и поред законског рока од 15 до 20 дана процедура траје и по три месеца. Најчешће се запошљавају Филипинци и Вијетнамци, док, рецимо, држављани Палестине и Бангладеша немају никакве шансе да добију посао у Србији.

- Врло је тешко пронаћи неговатељице за старачке домове, пошто се у овом послу предност даје женама, а обичаји и прописи у њиховим државама не дозвољавају им да напусте свој дом - каже Владимир Жарић из једне од агенција.

Закон о запошљавању странаца налаже да они могу да се запосле под условом да имају регулисан боравак у Републици, што подразумева визу по основу запошљавања или привремени боравак, одобрено стално настањење, као и дозволу за рад, ако законом није другачије одређено.

СВЕ ВИШЕ СТРАНАЦА У СРБИЈИ

НАЈВЕЋИ број странаца који раде код нас је дошао из Кине, Турске, Русије, Индије и Украјине, показују подаци Националне службе за запошљавање. Они су у 2021. издали око 18.000 дозвола за рад странцима, за 30 одсто више него 2020. године. Листа запослених у последњих пет година стално расте - 2015. су издате 6.362 дозволе за рад, следеће 7.340, а 2017. укупно 7.647. У наредних годину дана број странаца са послом у нашој земљи скочио је на 8.990 имена. Пре пандемије забележен је још већи пораст - на 13.809 новозапослених, да би у време короне пао на 12.931 особу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом