ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: Његови стихови нам и данас дотичу душу, Душко Трифуновић је спојио поезију са рок музиком

Срна

27. 01. 2022. у 10:20

ЈЕДАН од најцитиранијих српских и екс-југословенских песника Душко Tрифуновић, који је, уз низ запажених и награђиваних збирки поезије, остао упамћен као један од твораца поп-рок ере бивше земље, умро је 28. јануара 2006. године.

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: Његови стихови нам и данас дотичу душу, Душко Трифуновић је спојио поезију са рок музиком

Фото Танјуг

Tрифуновић је свој визионарски подухват у стварању сарајевске и југословенске музичке сцене седамдесетих година прошлог века платио високом ценом - други су постали познати и признати интерпретирајући његове стихове, а он је означен као "медијски поета" и "песник лаких нота".

У стварности, Душкови стихови били су савршена метафора за људе, друштвене околности и време у којем је песник стварао, само што су преко популистичке и масмедијске "формуле" певани уместо рецитовани, па су за многе, у значењском смислу, остали неоткривени.

Живећи као песник и телевизијски радник, а радећи као тражени текстописац рокера и поп звезда, Tрифуновић је написао цели музичко-поетски венац о генерацијама које су запамтиле два рата и један мир и које су живеле у хибернацији слатке и варљиве наде пуне идеала.

Споменик Душку Трифуновићу у Сремским Карловцима, рад вајара Стевана Филиповића / Фото Лична архива

Неподношљива лакоћа писања и "популистички стихови" били су тек занатска варка иза које су се криле нежне, опоре, политички ангажоване, социјалне, љубавне и друге теме о којима поприличан број екс-југословенских поета у то доба (седамдесетих и осамдесетих година прошлог века) није писао на такав начин, ако је уопште и писао.

Двосмисленост и универзалност оваплоћена у Душковим иронично-политичким песмама, скривеним иза прича о тобоже медијским, а не политичким лидерима, у виду "заразних" рефрена, тумачени су онако како је Душко и желео - као "горка таблета са соком од боровнице".

Душко Tрифуновић слао је "поруке у боци" за оне генерације које ће доћи након потопа свих идеала. У царству "великих" тема, због којих се и буквално, а не само метафорично, губи глава, Душко на свој начин пева о човеку.

Душко Tрифуновић, творац бескрајне ниске стихова без којих је немогуће замислити биографије најпознатијих и највољенијих естрадних звезда, али и започети и завршити дан било кога на овим просторима ко конзумира музику на било којем медију, избачен је из сећања данашњих становника Сарајева.

Овај пркосно нежни песник одавно је изгнан из града којим је ходао, у којем је певао и за чији је, пре свега, културни успон у другој половини 20. века необично заслужан.

Будући да је, радећи у граду и времену у којима су речи увек биле у супротности са понашањем људи, научио да буде унутрашњи дисидент и изгнаник, Душко Tрифуновић је волео за себе да каже да "није избеглица, већ - измаглица".

Овај јединствени песник, рођен у Сековцу, код Брода, људски и песнички је одрастао у Сарајеву, а сахрањен је тамо где је желео - поред Бранка Радичевића, на Стражилову.

Готово да не постоји познатија поп или рок група бивше Југославије, као ни певач из те бранше који немају у свом опусу неки текст Душка Tрифуновића. Он је остварио песнички идеал - његови стихови су га надживели, као што ће надживети још генерација људи са ових простора. 

БОНУС ВИДЕО: 

Био је највећи у СФРЈ - споменик Слобода опет има стари сјај

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 23. МАЈ: Смена сунца и облака, могућа киша праћена грмљавином