ИСПРАЋАЈ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА: Патријарх Порфирије служи опело у Саборној цркви у Шапцу (ФОТО/ВИДЕО)

В.Митрић

26. 01. 2022. у 09:20 >> 12:01

ТАЧНО у девет часова, у Саборном храму светих апостола Петра и Павла у Шапцу, почела је заупокојена литургија поводом упокојења епископа шабачког Лаврентија (Трифуновића), који је оставио неизбрисив траг, служећи скоро седам деценија, као монах и епископ, Богу, роду и својој отаџбини, у земљи и на свим меридијанима, где је био поштован, цењен, омиљен и одлично запамћен по добрим делима.

ИСПРАЋАЈ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА: Патријарх Порфирије служи опело у Саборној цркви у Шапцу (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: В. Митрић

Литургији, поред архијереја, свештенства и монаштва Српске православне цркве, присуствују многи званичници, од општина и градова до државе, мноштво верујућег народа, поштоваоци тог једног од најугледнијих епископа, не само у Српској православној цркви.

У Саборну цркву у Шабац стигао је на испраћај владике Лаврентија и патријарх српски Порфирије који служи опело. Дирљивим речима од владике свог духовног оца опростио се млади архимандрит Нифонт Павловић архијерејски заменик у Епархији шабацкој СПЦ.

Од владике Лаврентија опростио се министар иностраних послова у Влади Србије Никола Селаковић, изасланик председника Србије Александра Вучића, који је поручио да је ово само привремени растанак од омиљеног владике.

 

Владика, који је знао и умео да приђе свакоме, да му да речи наде, вере, утехе и да га осоколи, упокојио се у недељу, око 17 часова. Од понедељка, када је његово тело изложено у саборном храму, почаст му је одало више хиљада људи из овог дела Србије, других крајева Србије, Републике Српске и БиХ, расејања...

- Био је, пре свега, диван, пријатан, отмен, образован и частан човек по свему - каже угледни Шапчанин др Мишко Ранковић, велики задужбинар Српске православне цркве, добитник њених највиших одликовања.

- Владика Лаврентије је био, речју и делом, велики човек, творац великих дела широм планете, где је неуморно делао међу својим родом, али и међу другим људима и народима, остављајући о нама најлепше мишљење. Није му велика мисија била ни тешка, ни напорна, јер је, како је сам говорио, одабрао Христов пут. Хвала му за сва дела, за сваки тренутак који нам је посветио тај дивни човек, чије је срце неуморно светлило и осветљавало све нас.

Раде Веселиновић, такође велики задужбинар и добитник црквених одликовања, који је 12 година био први сарадник епископа Лаврентија, као потпредседник Епархијског управног одбора каже да "род испраћа личност која нас је духовно јачала, културно оплемењивала али и подучавала, од самог доласка 1989. године, демократији и другим вредностима које је носио, рекао бих, "у малом прсту".

 

- Доста је допринео у овом делу Србије у скоро сваком погледу - прича Веселиновић.

- Уживали смо да га слушамо и послушамо, знајући да је свака његова реч, мисија била у интересу свих нас. Из њега је, као из највећег врела, извирала љубав према људима и за људе. И то до задњег даха.

После заупокојене литургије ће бити опело, које ће служити патријарх српски Порфирије. Владика ће бити сахрањен крај цркве у манастиру у Соко граду, код Љубовије, који је његова задужбина посвећена Светом Николају Велимировићу. Из Шапца ће његови посмртни остаци ићи до Крупња и Мачковог камена, његовог завичаја, настављајући до Соко града, на вечни починак.

 

БОНУС ВИДЕО - ПРИПРЕМА ЗА САХРАНУ ВЛАДИКЕ ЛАВРЕНТИЈА: Епископ ће почивати у Соко Граду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК, 19. МАЈ 2022: Поново више сунца и за који степен топлије, поподне кошава