ВИРУС КАО УРАГАН, ВАКЦИНУ НИКО НЕЋЕ: Упркос ризику, велики део грађана глув је на апеле да приме цепиво, епидемија исписује рекорде

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

26. 01. 2022. у 08:00

КОРОНА букти, сви епидемиолошки параметри су у погоршању, а вакцинација је готово замрла. Лекари свакодневно апелују да и у овом таласу ковида боље пролазе имунизовани, на залихама вакцина има да се бира, али рукави се тешко заврћу.

ВИРУС КАО УРАГАН, ВАКЦИНУ НИКО НЕЋЕ: Упркос ризику, велики део грађана глув је на апеле да приме цепиво, епидемија исписује рекорде

Фото П. Милошевић

Прву дозу цепива сада дневно прими свега 300, највише до 1.000 грађана! Иако обарамо све досадашње рекорде по броју инфицираних, интересовање за имунизацију се не повећава.

У Националном комитету за имунизацију размишљају о увођењу четврте дозе. Иако кренемо тим путем то неће значајно утицати на колективни имунитет. Израел, Мађарска, Шпанија, Данска и још неке земље, већ дају други бустер старијима од 60 година. Панел израелских здравствених стручњака је у уторак препоручио да се четврта доза у тој земљи понуди и свим старијима од 18 година.

Наш проблем је што је обухват вакцинацијом стао на 58,8 вакцинисаног пунолетног становништва, али је у међувремену, многима од њих је истекао рок важења вакцине, односно - остали су без имунитета. Четврта доза могла би да појача заштиту само оних који су примили трећу дозу, а њих је 1,8 милиона.

- Вакцинација је успорена: дневно се у целој Србији апликује од 1.600 до највише 6.500 доза - каже, за "Новости", др Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму. - У "ударним" данима прошле године у фебруару и марту давали смо и по 82.000 доза, а толико нисмо дали од почетка ове године.

Доктор Бекић каже да се дневно даје између 400 и 1.800 других доза, а највише трећих - до 4.500.

- Бустер до сада је примило 33 одсто пунолетних, а у старосној групи од 12 до 17 година, у којој је укупно 414.000 становника, вакцинисано је тек 3,8 одсто, што је око 15.000 младих.

На Београдском сајму, највећем вакциналном пункту у земљи, где је од 19. јануара прошле године, када је почела масовна вакцинација, дато више од пола милиона доза, слика је иста као и на пунктовима у домовима здравља.

- Апликујемо 280 до 350 вакцина дневно - каже др Бекић. - У дану када смо дали 322 дозе, првих је било 135, а трећих 141.

Они који рачунају на то да омикрон сој изазива блаже клиничке слике, и да им вакцина и не треба, немају утемељење за такав став ни у науци, ни у пракси. Иако блажи, и омикрон изазива и тешке клиничке слике, а у циркулацији је још и делта сој. Процене су да је ову "стару" варијанту вируса закачило око 20 одсто новоинфицираних, а у уторак их је био рекордан број - чак 19.901.

- Око петине оболелих од ковида 19 заражена је делта сојем, тако да болест ни данас никако не треба потцењивати - рекао је Зоран Перишић, директор Клиничког центра у Нишу.

На ковид-одељењу на Клиници за гинекологију у овом УКЦ тренутно имају 10 породиља и трудница, док се четворо деце лечи у оквиру дечјих клиника тог центра.

- У већини случајева не примамо пацијенте "због ковида", већ "са ковидом". То су пацијенти са повредама или другим обољењима, имају хируршко или интернистичко обољење, код којих се успут открива присуство короне. Нису све клиничке слике благе. Чињеница је да на 750 новозаражених, колико је у уторак било у Нишу, имамо веома мали број пријема у односу на претходне периоде, али болест није за потцењивање.

ОМИКРОН САД ПУНИ И БОЛНИЦЕ

ОМИКРОН је у уторак показао колико брзо може да се рашири, и није за бригу само то што је сваки други од 39.282 тестираних заражен, него што се и болнице полако пуне. Јуче је први пут од од 12. децембра, када смо се спустили испод 3.000 хоспитализованих, та цифра поново премашена. Од 3.114 оболелих на болничком лечењу, 131 пацијент је на респираторима. Број оних који не могу да дишу без машине за 24 сата, и поред 34 смртна исхода, повећао се за 12 у односу на понедељак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића