У СРПСКОМ СИБИРУ МИНУС 31: На Пештери забележен најхладнији дан ове зиме

Н. Кочовић

25. 01. 2022. у 22:45

СА температуром од 25 степени Целзијуса испод нуле, Сјеница је 25. јануара била најхладнији град у Србији, што и не чуди за ову варош на Пештери, познату по изузетно ниским температурама.

У СРПСКОМ СИБИРУ МИНУС 31: На Пештери забележен најхладнији дан ове зиме

Фото Н. Кочовић

То је, према подацима Метеоролошке станице, био најхладнији дан у овој години, а температура је већ три дана непрекидно у минусу.

- Ушли смо у период ледених дана када су температуре од 11 до 19 степени испод нуле, а јутрос је било најхладније у овој години. Наредних дана очекујемо нешто топлије време и да температуре коначно пређу нулу - каже метеоролошкиња Рада Гребовић и додаје да је прошле године најнижа температура била минус 23 степена.

Иако овакве температуре грађанима осталих градова Србије делују екстремно, житељи Сјенице навикли су на лед и мраз.

- Није страшно, може да се функционише, навикли смо и спремни за овакво време. Није пријатно на минус 30, гризе мраз образе, поготово ако рано ујутру морате на посао, али све се то подноси. Само да смо здрави - прича Денис док излази из продавнице након јутарње куповине.

Тридесетак километара од Сјенице, у Карајукића Бунарима, месту на Пештерској висоравни где је званично забележена најнижа температура у Србији, у уторак у шест ујутру било је минус 31.

- Хладно је последњих неколико дана, температура не прелази минус 10, тешко је, али се боримо, не излазимо из кућа, осим ко мора. Хвала богу имамо дрва, топло је, мука је кад заледи вода, највише се мучимо око стоке, њих да напојимо и нахранимо - каже Радоје Куч из суседног села Долићи.

Најнижа температура у овом делу Србије забележена је 13. јануара 1985. године у Карајукића Бунарима када се жива спустила на минус 39,5 степени, мада већина мештана тврди да су они мерили и температуре ниже од 40 целзијуса испод нуле.

- Зиме 2006. и 2017. године су биле најхладније у последње време и тада су многи причали да су мерили минус 40, минус 41, али то не улази у званичне податке и не признају се као најниже - додаје Куч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРАТСКИ БЛАГОСЛОВ: Велики одјек одлуке Светог сабора СПЦ да призна аутокефалност цркве у Македонији