МАЈА ГОЈКОВИЋ: Договорено оснивање радне групе за преглед Мирослављевог јеванђеља

Танјуг

25. 01. 2022. у 11:41

МИНИСТАРКА културе и потпредседница Владе Србије Маја Гојковић изјавила је да је договорено оснивање радне групе од три стручњака која ће сагледати тренуто стање "Мирослављевог јеванђеља.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: Договорено оснивање радне групе за преглед Мирослављевог јеванђеља

Фото Новости

- А онда, зашто да не, са међународним стручњацима заштити "Мирослављево јеванђеље" од евентуалних оштећења у будућности и видети да ли постоји штета и како је санирати - рекла је Гојковићева у интервјуу листу Политика.

Приређивач фототипског издања "Мирослављевог јеванђеља" Вељко Топаловић је недавно јавно устврдио да су при рестаурацији погрешно повезане странице средњовековног рукописа, а и раније је наводио да споменик пропада док о њему брину надлежни органи.

Гојковићева је оценила да је "у доба дигитализације и инстант садржаја и у време у којем се ретко залази у суштину ствари, већу пажњу изазвало лаичко тумачење појединих људи о томе шта се јесте или није десило".

- Пошто нисам инстант особа, већ трагам за садржајем, мислим да струка треба да говори о стварима које су ових дана изазвале јавну пажњу, а полемике није било, јер је само једна страна говорила о нечему о чему нико засада не може стручно да говори - рекла је Гојковићева.

Фото МПЦ

Према њеним речима, "прави одговор долази од озбиљних људи на челу установа културе, које су оволики напор уложили да дигитализују ''Мирослављево јеванђеље'' и обезбедили да оно буде доступно свима у будућности".

Говорећи о најбитнијим резултатима које је до сада остварила као министарка културе, Гојковићева је истакла да је значајно што је увећан буџет за културу 16 одсто у односу на 2021. годину.

- Што је много више средстава за област културе, која ће бити издвојена за снимање филмова и серија. Усмерени смо ка привлачењу инвестиција за филмску индустрију, али и за велики пројекат као што је "Престоница културе Србије" - конкретно за град Чачак. Ту су и многе друге области као што су издаваштво, потом представљање наших уметника у иностранству - навела је министарка.

Гојковићева је подсетила да су у прошлој години донети Закон о музејској делатности, о културном наслеђу, о употреби српског језика и заштити и очувању ћириличног писма, као и закони о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар и обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца.

- У финалној изради је закон о кинематографији, кренули смо у Јавну расправу о закону о чувању аудио-визуелних дела. Нешто о чему говоре челници свих позоришта у Србији је потреба писања закона о позоришту - подсетила је Гојковићева.

Према њеним речима, са Законом о културном наслеђу добили смо системски закон који говори о заштити материјалног и нематеријалног културног наслеђа, а следи формирање два национална савета за материјално и нематеријално културно наслеђе.

- Мандат министра културе сам почела са тим што је откривен нестанак одређених културних добара из наших установа, њихово отуђење или оштећење. Ускоро ће се формирати евиденција таквих добара, водиће је Министарство културе у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и са Управом Царине - најавила је Гојковићева.

Према њеним речима, следе међународни споразуми који дефинишу сарадњу више држава на заштити културног наслеђа и спречавању илегалне трговине тим добрима, а ускоро ћемо такве споразуме потписати са Грчком, као што је то већ урађено са Турском.

Гојковићева је рекла да јој се остварио сан са проглашењем Новог Сада за "Европску престоницу културе“.

- Јавности није много познато да сам 2008. иницирала овако велики пројекат. Реч је о писму које је отишло пут Брисела, са питањем да ли један град државе која није члан Европске уније може да постане Европска престоница културе, а сада, 14 година касније, имала сам привилегију да учествујем у церемонији отварања читаве манифестације - истакла је Гојковићева.

МКИ

Чачак је изабран за прву престоницу културе Србије 2023. године, а Гојковићева најављује да ће у том граду бити отворени Музеј кошарке и Музеј посвећен Великом рату.

Пре неколико дана смо потписали уговор у Чачку којим је држава обезбедила скоро 300 милиона динара и исто толико ће допринети и општина Чачак са својом привредом и убеђена сам да ћемо на пролеће идуће године уживати у томе шта ће Чачак постићи - рекла је Гојковићева.

БОНУС ВИДЕО: 

НОВОСТИ У ИСТАНБУЛУ: Клањање у хришћанским светињама
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 23. МАЈ: Смена сунца и облака, могућа киша праћена грмљавином