ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Данас у целој Србији ледено, ускоро стиже благо отопљење

Novosti online

25. 01. 2022. у 11:03

ЗИМА нам у последњих пар дана показује своје праве зубе које видимо и данас, а временска прогноза доноси још хладних дана.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Данас у целој Србији ледено, ускоро стиже благо отопљење

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ни у девет сати, наиме, ни у једном граду у Србији температура се није ни приближила нули, а камоли да ју је прескочила и отишла у плус. Најхладније је, као и јутрос у седам, и у девет сати било у Сјеници, где су измерена 23 степена испод нуле.

После Сјенице нахладније је било у Пожеги, где је скала у термометру пала 16 степени испод нуле, затим у Смедеревској Паланци, Банатском Карловцу и Врању, где је било минус 13. У Крушевцу и Ћуприји је измерено минус 12, колико и на Црном Врху где је снежна мећава, у Димитровграду минус 11, исто толико и у Куршумлији и на Палићу.

Десет степени испод нуле је било у Сремској Митровици, Великом Градишту и у Краљеву.

У Лесковцу и Нишу је било за степен топлије, а у Београду 6 степени испод нуле.

Иако су планине, на Златибору и на Копаонику је било топлије него у Сјеници. На Златибору је у 9 сати било минус 13, а на Копаонику 14 степена испод нуле.

Најтоплије је било у Неготину, где је било 3 степена испод нуле, и у Зајечари где је измерено минус 5.

Фото: Депоситпхотос

 

Време сутра

Како дан одмиче, свуда је све топлије, али су на снази и даље ледени дани са температуром од минус 4 до нуле. Према најави РХМЗ, ледени дани нису само у Тимочкој Крајини, где је максимална температура два степена у плусу.

Оно што је добро, данас би мраз требало да попушта, па бисмо од сутра имали топлији период од око 5-6 дана, док затим има сигнала за могуће ново захлађење.

Бар тако каже професор географије Марко Чубрило, који најављује да ће од сутра бити топлије, посебно на западу и северу. Ново захлађење можемо да очекујемо већ око 1. фебруара, показује временска прогноза.

Он подсећа да је ноћ ка уторку била веома до екстремно хладна.

- Данас током дана претежно сунчано и у већини места мање хладно уз максимум од минус 3 до плус 3 степена. Само понегде је могућа појава магле. После подне и у ноћи ка среди на северу и северозападу Србије, северу источне Хрватске, а касније у току ноћи и у среду пре подне над средишњим и југоисточним пределима Србије, као и на северу Црне Горе наоблачење које ће само понегде донети слаб снег, а могућа је и ледена киша.

- Са тим наоблачењем почиње доток осетно топлијег ваздуха, тако да ће на северу Србије, у ноћи ка среди, бити само око минус 2 степена, док ће средишњом БиХ, севером Црне Горе и југоистоком Србије и даље бити око минус 15 степени - написао је Чубрило на свом Фејсбук профилу.

Сутра после подне западни ветар биће у појачању, али почиње и осетно топлији период, посебно на западу и северу региона, где ће се максимуми кретати од 3 до 7 степени у плусу, док ће на истоку и у појединим котлинама, где се хладан ваздух задржава, и даље бити од 0 до плус 3 степена Целзијуса.

- Јутарњи мраз ће ослабити и углавном ће се кретати од минус 5 до минус 1 степен. У петак после подне до региона ће стићи хладан фронт који доноси пролазно наоблачење, пролазне падавине и мање захлађење. Снега ће пролазно бити само изнад 700 метара надморске висине. Ветар у окретању на северозападни и пролазно појачан. У суботу над јужним и средишњим пределима претежно облачно уз кишу, суснежицу и снег, али ће падавине бити слабог интензитета. Над осталим пределима променљиво облачно уз могућу пролазну суснежицу или снег. После подне престанак падавина и смањење облачности. Дневни максимум од 1 до 6 степени у плусу - каже Чубрило.

Фото: Танјуг/Никола Анђић

 

Временска прогноза за фебруар

У недељу и понедељак, према његовим речима, после хладног јутра са слабим мразем током дана претежно сунчано и релативно топло, посебно у понедељак када би понегде максимум могао бити и око 11 степени у плусу.

У уторак, 1. фебруара и после њега, зима би опет могла да покаже своје зубе. 

- Понегде би се магла и ниски облаци дуже задржали и тамо би било хладније, око 1 степен Целзијуса. Промена времена уз јак хладан фронт, наоблачење, кишу која би брзо прешла у снег и накратко олујан северозападни ветар је изгледна око 1. фебруара, када би се температура спустила на просечне вредности. После 3. фебруара, има доста опција за даљи развој синоптике, али и даље велики део прогностичког метеријала даје сигнал за даље захлађење уз развијање антициклона у ширем простору између Гренланда и Скандинавије који би ка нама по својој источној периферији послао још хладнији ваздух, а над Јадранским или Јонским морем би дошло до секундарне циклогенезе. Та синоптика засада има око 40 одсто вероватноће остваривости и видећемо шта ће се наредних дана дешавати - каже Чубрило и наставља:

Још један потенцијално интересантан детаљ се појављује на прорачуну ГФС-а за период око 9. фебруара. Модел почиње давати све јачи сигнал за значајно загревање стратосфере које можда не би ишло до нивоа који је потребан на ССW али би могло утицати на значајно слабљење, па чак и разилажење поларног вртлога, што би касније у овом месецу, под условом да се заиста и одржи, имало велики утицај на развој синоптике над нашом хемисфером.

Иначе, за разлику од јутрос у седам сати, када је у већини Србије био на снази наранџасти а у остатку црвени метео-аларм, он је сада у целој земљи жут. 

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО - Аеродром у Београду под снегом

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС БИ МРКИ БИО 80. РОЂЕНДАН: Одржан шестомесечни помен Милутину Мркоњићу на Новом гробљу (ФОТО/ВИДЕО)