БРИТАНСКА ГАРДА НА ДОЧЕКУ: Састанак министара Стефановића и Воласа у Лондону (ФОТО)

Novosti online

24. 01. 2022. у 19:50

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, састао се данас у Лондону са британским министром одбране Беном Воласом.

БРИТАНСКА ГАРДА НА ДОЧЕКУ: Састанак министара Стефановића и Воласа у Лондону (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

Министра Стефановића дочекао је почасни строј британске гарде, након чега је почео састанак делегација два министарства. Двојица министара разговарала су о сарадњи двеју земаља у области одбране и могућностима њеног даљег унапређења. Подсећајући да је Волас први министар Уједињеног Краљевства који је посетио Србију и да се министар Стефановић тренутно налази у узвратној посети, они су се сагласили да разговори на стратешком нивоу, реализовани у отежаним околностима услед пандемије ковид-19, представљају круну досадашње садржајне сарадње у области одбране и да су од значаја за даље квалитативно интензивирање укупних билатералних односа.

Министар Стефановић пренео је да је Република Србија опредељена да две земље заједничким залагањима оснаже своје односе у области одбране у обостраном интересу, а по узору на савезништво наших предака током два светска рата.

Он се захвалио британској страни на урученој донацији Министарству одбране Републике Србије у борби против вирусне инфекције ковид-19, чији се значај огледа управо у томе што је помоћ стигла у право време, на почетку пандемије и истакао да веома ценимо недавну донацију у виду скијашке опреме за припаднике Војне академије Универзитета одбране, што је наставак успешно реализоване обуке у зимским условима од стране британских инструктора.

Посебно је издвојио заједничко ангажовање у мултинационалној операцији УНФИЦYП на Кипру, што представља круну досадашње војне сарадње, у којој припадници оружаних снага Републике Србије и Уједињеног Краљевства по први пут од завршетка Другог светског рата заједно учествују у некој операцији носећи оружје. Уважавајући посвећеност обе стране, он је указао и на значај реализације заједничке вежбе у текућој години као суштински искорак у сарадњи.

Поред наставка школовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у Уједињеном Краљевству, министар Стефановић је нагласио заинтересованост наше стране и за даљи развој војно-војне, војномедицинске, као и војноекономске сарадње која је веома значајна за Републику Србију, с обзиром да је Уједињено Краљевство значајна технолошка и војна сила у свету.

Министар Волас се захвалио Стефановићу на узвратној посети Уједињеном Краљевству, истичући да управо овакви разговори доприносе изналажењу модалитета сарадње који су у обостраном интересу. Он је указао да је Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства о унапређењу сарадње у области одбране, који је потписан током његове посете Београду у јуну прошле године, још један показатељ обостране спремности и опредељења за развој и конкретизацију билатералне војне сарадње.

Оцењујући војно-војну сарадњу као веома добру, министар Волас је изразио опредељеност за повећање заједничког учешћа припадника британске и српске војске у мисијама Уједињених нација, као и за развој сарадње наших одбрамбених индустрија. Волас је истакао да Уједињено Краљевство Србију сматра делом европске породице, због чега ћемо, како је поручио, наставити да заједно јачамо економију Србије.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА УТОРАК 24. МАЈ: Топло и нестабилно, могући локални пљускови са грмљавином