КОЛИКО СУ ТЕСТОВИ ПОУЗДАНИ: Зашто се дешава да је брзи тест данас негативан, а сутрадан позитиван

Novosti online

24. 01. 2022. у 19:43

МИРЈАНА Саркић из Удружења приватних лабораторија каже за РТС да антигенски тестови, према упутствима произвођача, могу у један до три одсто случајева да дају лажну реактивност.

КОЛИКО СУ ТЕСТОВИ ПОУЗДАНИ: Зашто се дешава да је брзи тест данас негативан, а сутрадан позитиван

Фото: АП

 Такође, дешава се и да је антигенски тест један дан негативан, а сутрадан позитиван, пошто осетљивост зависи од тренутка када се ради, објаснила је Саркићева.

Мирјана Саркић из Удружења приватних лабораторија рекла је у Београдској хроници да је данас ситуација много мирнија него за викенд, када су, оцењује, можда направљене гужве због краја распуста и родитеља који су хтели да се контролишу.

Сматра да су грађани у приватне лабораторије најчешће долазили због контрола.

-Имам утисак да у приватним лабораторијама некако не долазе превентивно, не долазе са симптомима, него због контакта или да заштите родитеље, оду на прославу, тако да је то више нека припремна контрола, али има и оних који се боје да су се разболели, наводи Саркићева.

Колико су тестови поуздани

У приватним лабораторијама раде се само брзи антигенски тестови, док се у јавности поставља питање њихове позданости у односу на пи-си-ар.

Саркићева истиче да је пи-си-ар "златни стандард" који тачно детектује вирус, док антигенски могу у један до три одсто случајева, што пише и у упутству за тестове, да дају лажну реактивност на неки други вирус.

-Антигенски тест увек има један до три одсто могућности да има неку међусобну крос-реакцију, смањену специфичност, наводи Саркићева.

Осетљивост антигенског теста зависи, додала је, и од тренутка када се ради.

-На самом почетку болести он може да буде негативан, напоменула је Саркићева и навела да су имали случајеве да је тест један дан негативан, а сутрадан позитиван.

Зато увек уз резултат, ако неко има симптоме, пацијенту кажу да се јави доктору или да понови тест за један дан, истакла је гошћа Београдске хронике.

Истиче да све зависи од концентрације вируса који је неко примио.

-Ако је неко примио високу дозу вируса, тај антигенски тест је поуздано позитиван, наводи Саркићева.

О Омикрону

Гошћа Београдске хронике се осврнула и на омикрон сој, оцењујући да чак и ризични пацијенти имају јако благу клиничку слику.

-Ризични пацијенти су они који имају инсуфицијенцију плућа или неке друге болести и то је стварно утешно. Велики број људи има благу клиничку слику, чак блажу од грипа, навела је Саркићева.

Упитана да ли је ово почетак краја короне, рекла је да лично мисли и да би волела да је тако.

И тестови у приватним лабораторима улазе у укупан збир

Мирјана Саркић је објаснила да и грађани који су тестирани у приватним лабораторијама улазе у списак тестираних или позитивних који се објављује свакодневно.

-Приватне лабораторије које раде антигенске тестове су у обавези свакодневно да шаљу извештаје Министарству здравља, градским заводима и Републичком заводу. Матичним бројем идентификујемо пацијенте, узимамо све податке и читаве спискове шаљемо. Ти пацијенти улазе у број и позитивних и укупно тестираних, напоменула је Саркићева.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АКАДЕМИЈА СЕЋАЊА: Осамдесет година од Погрома у Новом Саду и Шајкашкој обележено у Београду