ТРАЖЕ ОСУДУ ЗЛОЧИНА У НДХ: Резолуција о усташком геноциду треба да се нађе пред Скупштином Србије

Д. Б. М.

24. 01. 2022. у 19:18

ОД Владе Србије још једном је затражено да се усвоји предлог "Резолуције о усташком злочину Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945". Организациони одбор Апела за усвајање предлога Резолуције, на конференцији за новинаре, затражио је и заказивање седнице Скупштине Србије на којој би она могла да буде усвојена.

ТРАЖЕ ОСУДУ ЗЛОЧИНА У НДХ: Резолуција о усташком геноциду треба да се нађе пред Скупштином Србије

Фото "Википедија"

Иницијатор предлога је Смиља Тишма, најстарији посланик Скупштине Србије и преживело дете логораш из Јасеновца.

- Доношење "Резолуције о усташком геноциду у НДХ" је приоритетно питање - рекла је Тишма.

- На то чекамо пуних 80 година. Сада је дошло до "ћутања администрације" и "блокаде гласања у парламенту". Покретање међународног признања Резолуције било би громобран који би у органима УН онемогућио нову "Олују", овога пута на Косову и Метохији, спречавајући реализацију војног пакта Загреб-Приштина.

Фото М. Анђела

Посланица Тишма је прочитала писмо које је упутила Јенсу Столтенбергу, генералном секретару НАТО-а, у коме, између осталог, од њега захтева да поништи "неприхватљив војни пакт између Загреба и Приштине".

Јасеновачки логораш Гојко Рончевић Мраовић прочитао је захтев председници Владе Ани Брнабић да активира Члан 48 Закона о Народној скупштини са унапред утврђеном тачком дневног реда, а то је усвајање предлога Резолуције, као и жалбу председнику Александру Вучићу на ћутање администрације и ресора који нису доставили Скупштини мишљење. Мраовић је најавио скуп подршке Организационог одбора Смиљи Тишми сутра испред Владе Србије.

НЕДОВОЉНО ГЛАСОВА

ПРЕДЛОГ Резолуције био је крајем децембра 2021. године пред посланицима Скупштине Србије. Тада је 30 посланика гласало за његово усвајање, а 113 посланика није гласало, због чега Резолуција није усвојена. Гласова против није било.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРАЋАЊЕ МПЦ ПОД ОКРИЉЕ СПЦ: Заједничкa литургијa - Загрљај помирења у Храму на Врачару