ОЧЕ ОПРОСТИ ИМ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ! Патријарх Порфирије подсетио на жртве Новосадске рације

Новости онлајн

23. 01. 2022. у 18:34

СРПСКИ патријарх Порфирије подсетио је на инстаграму на погром жртава рације у Новом Саду.

ОЧЕ ОПРОСТИ ИМ, ЈЕР НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДЕ! Патријарх Порфирије подсетио на жртве Новосадске рације

Фото: Новости

- Када дође јануар, одмах по празнику радости, празновању Рођења Христа Спаситеља, празнујемо и прву невину жртву, првомученика, архиђакона Стефана. Тако је то мудрост живота, тако је то мудрост Цркве Христове уредила. А тако се и у нашој Бачкој, уз радост Божића, сећамо и невино пострадалих жртава рације у Новом Саду.

- Сваког јануара, нама који смо расли са свешћу о погрому над нашим народом у Јужној Бачкој, речима Чуруг, Жабаљ, Мошорин, Шајкаш, Лок, Ђурђево, Вилово, Гардиновци, Госпођинци, Темерин, Тител, Нови Сад, Србобран, Стари Бечеј, додајемо и Јасеновац, Матхаузен, Аушвиц, Треблинку, Берген-Белзен, Дахау, Мајданек. Разлика је само у трајању и демонској продуктивности убица. Друге разлике нема. Али, као што је Свети архиђакон Стефан првомученик пред своје страдање видео небеса отворена и Господа Христа како седи са десне стране Оца, тако су га видели и наши преци. Зато ми памтимо, не заборављамо, али праштамо. Тако нас учи и сам Господ наш када се са крста моли Богу Оцу: Оче опрости им, јер не знају шта раде!

- Ми, православни Срби никада нећемо мађарски народ препознавати у ликовима злочинаца Јаноша Тота, Гезе Баторија, Ђуле Зомборија, Миклоша Нађа, Шандора Кепира – него га препознајемо и волимо кроз бесмртне ликове јунака као што су Пал Телеки и Ендре Бајчи Жилински, Лајош Дунфалави и Андор Молнар, који су спасли Ковиљ, Маћаш Фазекаш и Иштван Вираг, који су спасли Надаљ, и свих оних који су спасли животе суседа у Будисави, Бачком Градишту и другим местима -  написао је патријарх Порфирије на Инстаграму.

БОНУС ВИДЕО: 

ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ: Положени венци на споменик "Породица"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БРЖИ И ПРАВИЧНИЈИ ИЗБОР ПРОФЕСОРА: На седници Сената Универзитета у Београду измењен правилник о напредовању