КАКО ЈЕ ПРАВИ ВАЛТЕР НА САМРТИ ОТКРИО ИДЕНТИТЕТ: Жена морала да га се одрекне, друга га "упознала" на самрти

Драган Вујичић

24. 01. 2022. у 15:56

ПРАВИ илегалац Валтер, према чијим подухватима су, како верујем, снимљени делови филма "Валтер брани Сарајево" био је Жарко Тодоровић. Ухапшен је са мојим дедом, мајором Павлом Бапцем, марта 1943. после велике "провале" у Београду. Пребачен је потом на испитивање у Загреб, одакле је убрзо побегао. Крај рата дочекао је у Маутхаузену.

КАКО ЈЕ ПРАВИ ВАЛТЕР НА САМРТИ ОТКРИО ИДЕНТИТЕТ: Жена морала да га се одрекне, друга га упознала на самрти

Жарко Тодоровић као легионар и краљев официр, Фото Приватна архива

Овако говори Душан Бабац, војни историчар, унук Тодоровићевог заменика мајора Павла, који је управо објавио књигу "Рат изгубљене генерације" о судбини 27 краљевих официра који су се током Другог светског рата нашли на свим странама бојишта. Одељак о легендарном Валтеру, открива нам, настао је из породичних успомена и сећања најближих сарадника, будући да је досије потпуковника Тодоровића, који је био обавештајац Драже Михаиловића, нестао из докуменатације Гестапоа, "заробљене" по ослобођењу Београда.

- Жени, Анети Лефер, француској списатељици, тек на самрти, у Паризу 2004. рекао је свој прави идентитет. Њоме се оженио 1977. јер је, како је тврдио, његова прва жена Љубица Вуковић 1945. била присиљена да га се одрекне. Никад у иностранству није пришао четничким организацијама, сматрајући их недостојим, а ја сам имао част да добијем његово писмо из Париза - говори нам Душан.

Душан Бабац, Фото П. Митић

Фото Приватна архива

Аутор Издавачке куће "Одбрана" каже да је са овом књигом "затворио један дуг круг", додајући да је "лична" јер је иницирана биографијом његовог деде Павла, мајора Југословенске војске.

- Када су Тодоровић, мој деда и још десетак њихових сарадника ухапшени у Београду, немачки официри известили су Берлин да је међу ухапшенима и вођа Дражиних илегалаца.

Немци нису тачно знали ко је из групе први човек организације. Командант Гестапоа за Београд Фриц Мулер је мог деду одмах упутио у немачки логор, а Тодоровић је возом спроведен за Загреб - прича Душан.

Тодоровић је, сведочи наш саговорник, планирао бекство као "Валтер" у легендарном филму и то одмах на загребачкој железничкој станици видевши на улицама "процесију поводом дана Марије Бистрице". Ту му се учинила прилика да завара три пратиоца, али је одустао схвативши да је слаб. Побегао је из затвора који дан касније, спријатељивши се чуваром Јосипом Хорватом који је пристао да однесе цедуљицу са поруком наводној његовој родбини.

- По пријему Валтерове поруке, дан касније, на тротоару испред 4. и 5. прозора затворског подрума без окна појавила се вереница Тодоровићевог сарадника Станка Тончића, Катарина, која је за ту прилику позајмила бебу и колица. Играјући улогу младе мајке, зауставила код до прозора Тодоровићеве ћелије и правила се да преповија бебу док је кроз решетке убацила турпију, џепни сат и нешто новца - открива Бабац.

Мајор Павле Бабац, Фото Приватна архива

Тодоровић је стругао решетке само у време када је у близини пролазио трамвај. Успео је да истурпија једну и некако се провукао кроз отвор. У ћелији је оставио писмо шефу Гестапоа у Загребу на немачком у коме се "извинио што није могао дуже да остане".

- У илегали остаје у Загребу све до септембра 1943, када су Немци одлучили да ухапсе све за које су сумњали да имају везе са равногорским покретом. Хапсећи Тодоровићевог потчињеног Тончића, налетели су и на правог Валтера. У архиви Главног штаба Армије Е за Балкан у Атини је пронађен документ који помиње да је озлоглашени мајор Тодоровић поново у њиховим рукама. У Загребу је задржан само три дана, па је послат у Марибор, убрзо и у Маутхаузен.

По ослобођењу Валтер одлази у Париз. Наш саговорник тврди да није смео да се врати јер су га "комунистички оријентисани логораши кривили да је сарађивао са логорском управом". Одлази затим у Легију странаца. Ратовао је у Индокини, укључујући и први рат у Вијетнаму. Имао је чин капетана и служио је у 1. коњичком пуку Легије странаца.

Учествовао је и у рату у Алжиру,службовао у Мароку. Пензионисан је 1963. године у чину потпуковника. Годинама је мењао идентитет и адресе. На самртничкој постељи супрузи Лефер одао је право име:

- Ја сам Жарко Тодоровић. Само сам обављао своју дужност!

Сцена из филма Хајрудина Крвавца, Фото Приватна архива

ГЕНЕРАЦИЈА ИЗГУБЉЕНА У РАТУ

КЊИГА "Рат изгубљене генерације" је прича о 27 краљевих официра који су оставили траг у историји. Већина су били антифашисти, неки су отишли и у усташе, међу којиме је Фрањо Шимић. Арсо Јовановић и Рудолф Приморац су пришли партизанима, Веселин Мисита је предводио борце који су ослободили Лозницу, Карел Новак је водио краљеву војску у Словенији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КАКО СЕ ПИШЕ: ЕВРО или ЕУРО? Само је један облик исправан