"НА ПРОЛЕЋЕ СКИДАМО МАСКЕ" Др Радмило Јанковић: Корона са омикроном трчи последњи круг!

Novosti online

23. 01. 2022. у 08:47

ПИК овог таласа биће средином фебруара, бројеви ће бити високи, али трајање платоа јако краће, а спуштање епидемиолошке кривуље брзо.

НА ПРОЛЕЋЕ СКИДАМО МАСКЕ Др Радмило Јанковић: Корона са омикроном трчи последњи круг!

Фото: Принтскрин

 Имаћемо прилично мирно пролеће и лето, најзад ћемо се вратити нормалном животу. Вероватно и скинути маске, јер делује да корона с омикроном трчи последњи круг, каже анестезиолог проф. др Радмило Јанковић, заменик директора УКЦ Ниш.

То је заиста оптимистично.

- Омикрон је успео оно што је природни еволуциони пут између вируса и његовог домаћина - да створи суживот. Вирус ће се преносити између људи, али им неће угрожавати живот, а индиректно неће стварати ни проблем планети у смислу нормалног кретања и економског функционисања. Ипак, сачекаћемо да на јужној хемисфери прође зимски период и да видимо да ли нас чека нека нова мутација. И не бих, без обзира на ове оптимистичне прогнозе, искључио могућност да се у некој од наредних сезона појави мутирани сој вируса који може бити много патогенији, слично делти, а да садржи и неку врсту заразности. Али катастрофична ситуација коју смо могли да видимо у научнофантастичним филмовима, да се шири јако патоген и јако вирулентан сој који ће практично уништити Земљину куглу, није могућа.

Какав је профил пацијента инфицираног омикроном у ковид болници?

- Јако је тешко проценити колико је реално пацијената оболелих од омикрона, а колико још од делте. Пацијенти примљени последњих дана, као и у претходне две-три недеље, углавном захтевају интензивну терапију. Они су старије животне доби, неретко имају и више од 80 година, с пуно хроничних болести. Углавном су то обостране, тешке упале плућа, а ковид је системски. Свакако захтевају кисеоник, а неретко и системску примену биолошке и антивирусне терапије, кортикостероиде, све као и током претходних таласа.

Иако омикрон даје блажу клиничку слику, болнице се полако пуне. Страхујете ли да ћемо опет имати више хиљада хоспитализованих?

- Не, мислим да се то неће десити. Знамо да је реалан број новоинфицираних два до два и по пута већи од бројева које можемо чути сваког дана. Ако узмемо у обзир да је просечно 20.000 новозаражених дневно, за 20 дана јануара већ смо имали 400.000 заражених. Да је проценат хоспитализације био сличан као код делте или, што је још теже, као код изворног, вуханског соја, у болницама бисмо већ имали минимум 40.000 пацијената, што би срушило наш здравствени систем, а слично би било и у свим другим земљама. Непобитна је чињеница да омикрон даје блажу клиничку слику, што је већ након 20 и више дана од првооткривених случајева више него јасно. Болест све мање изазива компликације које су доводиле до смртног исхода. Ту, пре свега, мислим на иницирање генералног упалног одговора, који је доводио до цитокинске олује, као и на тешке обостране упале плућа, које су доводиле до глобалне хипоксемије (смањења кисеоника). Али и на поремећаје коагулације, који су били најчешћи узрочник смртног исхода. Наравно, морамо бити опрезни и још остављам ограду да видимо да ли ће можда компликације ковида присутне код претходних сојева бити и код омикрона.

Ипак се повећава број хоспитализованих пацијената?

- Лагано се повећава. За двадесетак дана укупан број пацијената у Србији повећан је за тек нешто више од 600, али, узимајући у обзир број отпуштених и број преминулих, новопримљених је током јануара око 1.500. А то значи да омикрон већ доминира последња 22 дана. Не верујем да ће се укупан број пацијената попети на више од 3.500, максимум 4.000, што је свега готово трећина од онога што смо имали у пику сваког претходног таласа. И наредне две-три недеље притисак ће бити усмерен ка ковид амбулантама.

Неки су омикрон схватили као шансу да лако обезбеде имунитет, па се намерно заражавају.

- То је потпуно сумануто, а и не знам за такве случајеве. Млађи ће свакако имати блаже клиничке слике, али увек морамо имати на уму да у комплетном профилу хоспитализованих доминирају старији од 70, па и 80 година, и увек постоји опасност да се овај епидемијски талас слије ка старијима, код којих ће болест имати много драматичнији ток и код којих ће бити много већи број преминулих. Омикрон се свакако шири као плимни талас, потпуно је непотребно да неко то чини намерно. И мало тога данас можемо учинити да зауставимо овај плимни талас.

ЧЕТВРТА ДОЗА НЕМА СМИСЛА

Има ли смисла уводити четврту дозу?

- Тренутно мислим да не. Једина држава која је то учинила јесте Израел и инцијални подаци нису охрабрујући. Много је значајније вакцине усмерити ка деловима планете где је јако низак степен вакцинације и ка земљама које практично немају вакцинисаних, јер управо они могу бити извор нових мутантних сојева.

Стигла нам је и флурона. Треба ли и то да нас плаши?

- Нисам експерт за ту област, али оно што ми здрава логика и познавање медицине кажу јесте да је немогуће да два јака патогена циркулишу светом. Немогуће је да имате пандемију грипа и оволико заражавање омикроном. Сматрам да је то више прича за насловне странице, али да, реално, неће бити проблем. Наравно, не искључујем могућност да једна особа буде инфицирана и са два вируса, али заиста не верујем да ће попримити епидемијски карактер. А минималне противепидемијске мере, као што су маска и дистанца, сасвим су довољне да превенирају експанзију грипа.

Изгледа ли вам да смо пуштени да се прокужимо кад већ не можемо да повећамо обухват вакцинације?

- Не бих рекао да смо пуштени да се прокужимо, карактер овог таласа је такав да је тешко зауставити вирус осим стриктним локдауном, апсолутно најстрожим могућим мерама. И тиме би се евентуално само могла ублажити брзина и висина таласа, али никако не можемо избећи сценарио у коме ће огроман део популације бити заражен. Не верујем да то неко ради с намером рачунајући да су лакше клиничке слике и да ће штета по здравље бити мања, а да ћемо можда, условно речено, проблем решити на дуге стазе. Омикрон је својим мутацијама болести дао потпуно нови карактер, ово више није исти ковид 19, чак помишљам да је и патогенетски механизам можда потпуно другачији. С друге стане, тим мутацијама успео је и да заобиђе имунитет стечен вакцинацијом и прележаном инфекцијом. Неретко су заражени и људи који су уредно вакцинисани са све три дозе и људи су претходно једном или чак два пута прележали корону, па чак и они који су и вакцинисани и прележали. То је фрустрирајућа чињеница у смислу како да нађете начин да мотивишете људе да се вакцинишу. Свакако је вакцинација неопходна, готово сви пацијенти, а ово не говорим да бих некога слагао и позвао на вакцинацију, који су сада у јединицама интензивне неге и готово сви који умиру ових дана су невакцинисани. Вакцине данас можда нису довољно ефикасне да спрече заражавање омикроном, али ће свакако спречити тешке форме болести и тежак клинички исход.

Каква је будућност вакцина?

- Будућност је вероватно вакцина која ће у себи садржати антигене свих варијанти које су изазивале таласе. Али није довољни имати само ефикасну вакцину и није довољно да се само најбогатије земље света вакцинишу. Да би имунитет стечен вакцинацијом имао икаквог ефекта, мора се остварити у јако кратком временском периоду и мора бити глобалан.

ПОСТКОВИД И ОМИКРОН

Омикрон је благ, али могућ је и његов постковид?

- Многи се и неколико месеци након ковида жале се на синдром замарања, емотивну истрошеност, али имају и озбиљне здравствене тегобе, попут проблема с кардиоваскуларним системом, бубрежном функцијом, новог дијабета, аритмија, хипертензија... Вероватно делимични разлог јесте повећана склоност ка стварању тромбоза и смањена могућност природног растапања тих крвних угрушака која се виђа код ковида 19. Стога треба бити опрезан и видети какав је профил тог дугог ковида код пацијената оболелих од омикрона.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТПУНО НЕВЕРОВАТНО МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Ово је хотел који ће одрасле одушевити, а најмлађима одузети дах