ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ КОМИСИЈЕ КОНАЧАН: Не мењамо податке о Сребреници, Грајф није дао изјаву израелској штампи

Novosti online

22. 01. 2022. у 21:57

НЕЗАВИСНА међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године саопштила је да нема намеру да мења податке у коначном извештају који је саставила и да је неосновано оно што је у вези са тим недавно објављено у израелској штампи.

ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНЕ КОМИСИЈЕ КОНАЧАН: Не мењамо податке о Сребреници, Грајф није дао изјаву израелској штампи

Фото Н. Скендерија

-Председник Комисије /Гидеон Грајф/ није дао израелској штампи никакву званичну изјаву, тако да је оно што је ове седмице објављено у израелској штампи неоснован, навели су из Комисије.

Из Комисије је, у вези са недавно објављеним чланком у израелској штампи, саопштено да су до података дошли након годину и по мукотрпног рада, те да су они једногласно прихваћени од свих чланова.

-Уколико убудуће стигну нови научни подаци, историјски и чињенично засновани, Комисија ће их испитати са свом потребном озбиљношћу, наводи се у саопштењу.

Када је реч о личним нападима усмереним против председника Комисије, ово тело наводи да су појединци Грајфа назвали „негатором геноцида“.

-Чак се инсинуирало да би професор Грајф лагао о геноциду као резултат корупције. Овакве неосноване, бруталне и злобне оптужбе немају за циљ само уништавање личне репутације и интегритета Грајфа, већ додатно и његове борбе против антисемитизма и пет деценија његовог научног рада о Холокаусту и документовања неописивих патњи жртава Холокауста, истакли су из Комисије.

Комисија сматра да су њен председник, као и сви чланови, без изузетка, деловали лојално према истини, са интегритетом и праведношћу, без утицаја било каквих нерелевантних разматрања.

-Што се тиче оптужбе за порицање геноцида, Комисија никада није довела у питање темељне чињенице о масакрима, нити обим жртава на свим странама, јер се не би усудила да покаже непоштовање према било којој жртви сребреничке регије, навели су из Комисије.

Из Комисије су нагласили да се термин „геноцид“ никада не сме обесмислити и банализовати, а због чега изражавају забринутост и многи светски научни и стручни ауторитети.

-Управо ту забринутост дели и Комисија, која снажно наглашава да се појам геноцид никада не сме обесмислити и банализовати. Комисија чврсто верује да војна акција у малом делу БиХ, где су старци, жене и деца довођени на сигурно, док су једним делом војно способни мушкарци убијани, не може поредити са геноцидним ужасима у немачко-нацистички окупираној Европи или у Руанди, где су сви мушкарци, жене, деца и бебе систематски немилосрдно убијани у организованој кампањи, која се проширила по целој земљи, саопштено је из Комисије.

У Комисији сматрају да су њихово истраживање и извештај велики успех у контексту суочавања са прошлошћу свих страна у сукобу.

-Искривљивање истине о чињеницама у нашем извештају и даље медијско презентовање једностраних наратива сигурно нису добронамерни и нису усмерени ка научном утврђивању било којих чињеница, укључујући ове о трагичним страдањима свих народа у регији Сребреница, наводи се у саопштењу Комисије.

Израелски лист „Харец“ објавио је у среду, 19. јануара, да је Грајф наводно изјавио да ће ревидирати извештај о дешавањима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, преноси РТРС.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОЈАВА О БОМБИ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ: Контрадиверзионе јединице на терену