ОМИКРОН "КЊИЖИ" 80 ОДСТО ЗАРАЖЕНИХ: Пред ковид-амбулантама и лабораторијама редови пацијената формирају се и пре отварања

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

22. 01. 2022. у 07:00

ЧАК 80 одсто новоинфицираних у Србији заражено је омикрон сојем, али лабораторијски подаци Медицинског факултета у Београду показују да је још у циркулацији и делта вирус, који се региструје у 20 одсто случајева. Зато је самолечење, како упозоравају лекари клиничари, у овом случају посебно ризично, јер нико не зна којим сојем је инфициран нити да ли ће наоко благе тегобе напречац да се драстично појачају.

ОМИКРОН КЊИЖИ 80 ОДСТО ЗАРАЖЕНИХ: Пред ковид-амбулантама и лабораторијама редови пацијената формирају се и пре отварања

Фото Н. Живановић

За само 20 дана, омикрон је "обрнуо игрицу", јер је још колико за Нову годину делта била доминантан сој код нас, и изазивала је 80 одсто инфекција. Поред ова два соја, и сезонског грипа, сада имамо и преклапање короне и инфлуенце, односно болест названу - флурона.

Др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" каже да је засад регистрован један случај укрштања ова два вируса код истог пацијента, али очекује да ће сигурно бити још флуроне.

Све то епидемиолошку ситуацији чини неповољном, с тенденцијом да и на званичној скали пређе у - тешку. За три дана лабораторијски је потврђено више од 52.500 инфекција короном. Редови испред ковид-амбуланти се не смањују, иако према процени епидемиолога на преглед дође тек сваки трећи или четврти инфицирани.

Србија је сад у трећој недељи петог таласа, а из искуства других земаља се види да је удар најјачи у петој и шестој седмици. И наши епидемиолози очекују повећање броја инфицираних, посебно по завршетку распуста, и повратку са скијалишта.

Са порастом броја инфицираних у апсолутним бројевима, региструје се и константан раст процента позитивности на тестовима.

Снежана Јовановић, руководилац лабораторије "Ватрено око" у УКЦС, каже да је почетком децембра осам до 10 одсто узорака било позитивно на PCR тесту. Крајем прве недеље јануара тај проценат се "попео" на 42-43 одсто, а последња три дана позитивно је од 50 до 54 одсто укупног броја обрађених узорака.

У болницама у ковид-систему слика је још боља него укупна епидемиолошка ситуација у земљи. Број хоспитализованих пацијената се повећава, али највећи притисак у овом таласу епидемије још трпе домови здравља и лабораторије.

У Краљеву је дуплиран број пацијената на Инфективном одељењу. Милан Парезановић, начелник Инфективног одељења болнице "Студеница" рекао је да још нису попуњени капацитети: 25 постеља је слободно, а на лечењу је 41 пацијент.

- Сви хоспитализовани имају тешку клиничку слику. То су особе у осмој и деветој деценији живота са тешким болестима, нерегулисане хипертензије, дијабетеса, кардиоваскуларни болесници и кад се појави ковид код таквих болесника, она буде знатно теже него код млађих особа - рекао је Парезановић, наводећи да је 115 радника Опште болнице ван строја: 14 лекара и 80 медицинских сестара инфицирано је короном.

БЛАГИ ПАД БРОЈА НОВОИНФИЦИРАНИХ

У СРБИЈИ је јуче регистрован благи пад броја новоинфицираних. Вирус је потврђен код 16.403 особе, што је за 700 мање него дан раније. Мање је и тестираних, за око 2.000, али број преминулих после дужег времена јуче се попео на 30. На респираторима је 113 пацијената од укупно 2.729 хоспитализованих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РХМЗ ПОНОВО УПОЗОРАВА: У наредна два сата пљусак у Београду и још три региона Србије