ОМИКРОН НИШАНИ НАЈСТАРИЈЕ: Епидемиолошка ситуација све тежа, инфицирана половина тестираних

Б.Радивојевић

21. 01. 2022. у 09:00

ВИРУС корона спустио се са младих, који су после новогодишњих празника били најбројнији међу новоинфициранима, на старију популацију, и тек ћемо у овој фази, кажу клиничари, видети да ли је почетна теза да омикрон ствара лакшу клиничку слику, заиста одржива.

ОМИКРОН НИШАНИ НАЈСТАРИЈЕ: Епидемиолошка ситуација све тежа, инфицирана половина тестираних

Фото Д. Миловановић

Ковид-болнице дневно приме бар исто толико пацијената колико и отпусте, а у највећима је већ више пријема него оптуста, па се и укупан број хоспитализованих стално повећава, мада не тако рапидно као у претходном таласу.

У болницама су тренутно 2.694 пацијента. "Батајница", за разлику од претходног таласа, који је по клиничким сликама био тежи, али не тако масован као овај по броју новоинфицираних, из дана у дан се попуњава, али има слободних места. Мање болнице, као што је ВМЦ "Карабурма", углавном су већ пуне.

Командант ове болнице, доцент др Иво Удовичић, каже да је број хоспитализованих данима исти: колико се пацијената отпусти, толико се нових прими.

- После Нове године био је велики притисак на ковид-амбуланте и тријажне центре, али сада, након друге недеље, почиње да расте притисак на ковид-болнице - каже др Удовичић.

- Сваки други пацијент је старији од 70 година. Већина пацијената је на кисеонику, али је мањи притисак на јединицу интензивне неге.

Доктор Удовичић каже да је омикрон сој "запљуснуо" после Нове године и здравствене раднике, али су у ВМЦ "Карабурма" "сви запослени вакцинисани, због чега су имали блаже симптоме".

Позитивност на тестовима данима прелази 50 одсто. Јуче је од 36.830 тестираних, позитиван резултат добило њих 17.105. Гужве су испред ковид-амбуланти.

- Број позитивних пацијента се повећава, у среду смо имали 172 новоинфицирана, што је много више од 50 посто тестираних - каже др Елизабета Врана, пулмолог и координаторка ковид-амбуланте Дома здравља у Суботици.

- Расте број прегледа на дневном нивоу. У понедељак је било 430 прегледа, у среду 480.Првих прегледа је око 300, а на дијагностику у општу болницу шаљемо у просеку око пет пацијената, па се може закључити да се ради о лакшој клиничкој слици. Једино што имамо притисак на примарну здравствену заштиту због великог броја дневних прегледа.

Продужено је радно време ковид-амбуланти до 22 часа, а од следеће седмице биће повећан и број медицинских тимова.

ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ НА РЕСПИРАТОРИМА

ОД почетка седмице из дана у дан се повећава број пацијената са најтежом клиничком сликом, па је сада на респираторима 117 оболелих. То је очекивано с обзиром на повећан број хоспитализација, али и чињеницу да је за последњих 24 сата у болницама због ковида 71 пацијент више него што их је било у среду. Иако осцилира, и број преминулих је у порасту. За 24 сата битку са ковидом изгубило је још 29 пацијената, а укупан број преминулих од ове заразне болести, по званичној статистици, премашио је 13.180.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 20. МАЈ: Сунчано и топло, до летњих 30 степени, ево када стиже промена