КАМЕН УКУСУ ДАЈЕ РАЗЛИКУ: Манастирска воденица у селу Извор више од седам деценија меље брашно

З. Г.

21. 01. 2022. у 12:25

У МАНАСТИРСКОЈ воденици "Света Петка", поточари крај истоимене светиње у селу Извор код Параћина, дневно се услужно самеље и више од 100 килограма брашна.

КАМЕН УКУСУ ДАЈЕ РАЗЛИКУ: Манастирска воденица у селу Извор више од седам деценија меље брашно

Фото З. Глигоријевић

Кроз њен камени млин пролазе житарице, највише пред Божић и друге велике православне празнике.

- Воденица ради више од 70 година. Долазе људи са свих страна. Никада се нико није пожалио на квалитет и увек се враћају да га купе. Знају да је брашно самлевено од манастирског кукуруза који се узгаја на манастирском имању, а с обзиром на то да није прскан и хемијски третиран, веома је здрав. Воле га и зато што се меље на камену - каже воденичарка Сања Благојевић, родом из Извора.

Мати Анисија, Фото З. Глигоријевић

Испричала нам је и да купци тврде да је брашно слатко. А, то је, како објашњава, зато што га меље камени воденични точак, док брашно које се меље у електричним млиновима, често може да буде горко или устајало.

Мати Анисија, која је у манастиру Света Петка већ 30 година, и такође ради у воденици, прича да је воденица после Другог рата производила и електричну енергију за манастир, али и за Дом при овој светињи чије су штићенице, искључиво девојчице и жене, са психичким и физичким сметњама. Сања и мати Анисија саме одржавају и чисте воденицу и мељу брашно. Једино им камен отковава мајстор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СКАНДАЛ У РИМУ: Новак Ђоковић погођен флашом у главу! (ВИДЕО)