МОЖДА СТЕ ИМАЛИ ОМИКРОН, А ДА НИСТЕ НИ ЗНАЛИ: Ово су главни знаци да сте га прележали

Новости онлајн

20. 01. 2022. у 15:35

НЕКОЛИКО недеља до три месеца након прележаног омикрона људи све више пријављују специфичне тегобе.

МОЖДА СТЕ ИМАЛИ ОМИКРОН, А ДА НИСТЕ НИ ЗНАЛИ: Ово су главни знаци да сте га прележали

Фото П. Милошевић

Људи који су прележали омикрон као последицу инфекције масовно пријављују опадање косе, показале су најновије светске студије и истраживања, а до сличних закључака дошли су и српски лекари.

Стручњаци су до сада установи да иако се брже шири и далеко је заразнији од претходних сојева, омикрон даје лакше клиничке слике, али даје и много асимптоматских случајева. Управо ти људи који нису имали никакве тегобе углавном не би ни знали да су прележали инфекцију, да им се као последица инфекције није јавило опадање косе.

Наиме, студија "Хакенсак" универзитетског медицинског центра у Њу Џерзију је показала да се опадање косе јавља углавном између неколико недеља и три месеца након болести.

Такође, тим истраживања из Школе за медицину при Универзитету у Индијани утврдио је да је скоро трећина од 1.500 учесника пријавило опадање косе као један од дугорочнијих симптома ковида - казали су из Института за трихологију.

Зашто опада коса

Стручњаци објашњавају да коса опада када реакција тела на вирус постане преактивна и изазове запаљење, иако би особа требало да се већ опоравила од ковида. Други разлог је стрес, јер је познато да ковид узрокује стрес, али и да се то повезује са опадањем косе.

Подсетимо, и наши лекари су већ упозоравали и утврдили да се као последица прележаног ковида јавља опадање косе и то код око 30 одсто пацијената.

- Још се не зна тачно која група пацијената ће након прележане инфекције коронавирусом развити опадање косе, али се оваква појава и пре коронавируса јављала код пацијената након тежих болести и већих операција, високе фебрилности у склопу неких инфективних болести или непознате етиологије, у склопу пострауматског стрес синдрома, и уопште након изузетно бурних и стресних као и емотивних догађаја у животу, код дијета и мршављења, након порођаја, код дефицита гвожђа, витамина Д...- рекла је др Драгана Петровић-Поповић.

БОНУС ВИДЕО:

ПОЗИТИВНИ ИЛИ НЕГАТИВНИ: како се користи кућни тест

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе