НЕДОСТАЈАЋЕ НАМ СВА ДЕЛА КОЈА НИЈЕ ДОВРШИО: Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Радована Белог Марковића

Танјуг

20. 01. 2022. у 07:36

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици, пријатељима и поштоваоцима, поводом смрти српског књижевника Радована Белог Марковића.

НЕДОСТАЈАЋЕ НАМ СВА ДЕЛА КОЈА НИЈЕ ДОВРШИО: Вучић упутио телеграм саучешћа поводом смрти Радована Белог Марковића

Фото: Танјуг

- Са великом тугом сам примио вест о смрти Радована Белог Марковића, чувара предивне српске речи и српског језика на којем је за њега била ''велика част и ћутати и говорити''. Био је писац који је саму срж природе нашег народа уткао у своја дела која ће, верујем, образовати и будуће генерације свесних, јаких и паметних младих људи, жељних да што боље упознају своју отаџбину и народ, а које је Бели Марковић на јединствен начин и са огромном љубављу у својим делима описивао - навео је Вучић.

Према његовим речима, Бели Марковић је био сведок пута који је наша земља прешла од „старих џада пуних рупа, које су некада представљале измучено лице наше земље, до ауто-пута ''Милош Велики'', којег је са великом радошћу дочекао и описао и којег је видео као пут будућности због којег ће се ''и сати и километри другачије рачунати“.

- Радован Бели Марковић био је аутентичан стваралац који није само познавао, већ и живео дух нашег народа. Његово дубоко схватање људске природе и српског менталитета, усуда у којем је наш народ кроз разне (не)прилике стасавао у ово што је данас и што ће тек бити, исијавало је са сваке странице његових дела, стварајући непрекинуту нит која је повезивала људе свих генерација и профила, баш као што је и у изградњи путева видео не само практичну вредност, већ начин да се чврсто повежемо и боље упознамо и себе и нашу једину Србију - истакао је председник Србије.

Наводи да је Бели Марковић и у називу ауто-пута „Милош Велики“ видео "изузетну симболику која громогласно најављује незаустављив напредак и развој Србије, као и њен излазак из модерног ропства у којем је чамила деценијама".

- Тај суштински логос - значење, смисао и представу нових путева који су премрежили Србију, спајајући је са различитим културама, цивилизацијама, а пре и изнад свега са самом собом, Бели је преточио у мисли и поруке које наговештавају ново поглавље у историји и будућности наше земље и народа.

Недостајаће нам сва дела која није довршио, иако су за њега у књижевности постојали „само започети, али никад површени књижевни послови“ - наводи се у телеграму председника Вучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови