БЛИЖИМО СЕ ВРХУ ПЕТОГ ТАЛАСА: Епидемиолошка ситуација веома је озбиљна, данас одлука о наставку школске године

Б. Р.

20. 01. 2022. у 08:00

КОРОНА, срећом не појачава замах, али и не посустаје. Јуче је у Србији инфекција лабораторијски потврђена код 17.318 људи, што је тек око 650 испод максимума који смо достигли у уторак.

БЛИЖИМО СЕ ВРХУ ПЕТОГ ТАЛАСА: Епидемиолошка ситуација веома је озбиљна, данас одлука о наставку школске године

Фото С. Бабовић

То је, бар на кратке стазе, добар скор, јер многе земље из дана у дан бележе нове неславне рекорде броја заражених. Ни Србији, према проценама стручњака, још није достигла врх у овом таласу епидемије, а на даљи ток епидемије свакако значајно може да утиче повратак ђака у школе. Јуче је заседао Тим за школе, али иако је била најављена дефинитивна одлука, ни после консултација са Кризним штабом за борбу против ковида, није преломљено да ли ће и по којем моделу у понедељак 24. јануара, почети друго полугодиште.

Одлука се, како је најављено из Министарства просвете, очекује данас до 10 часова, и тад ће се знати да ли у понедељак почиње друго полугодиште, као и да ли важи најављена шема: да млађи основци од првог до четвртог разреда наставу прате непосредно, од петог до осмог - комбиновано, а да средњошколци у друго полугодиште уђу онлајн.

Било је, међутим, и другачијих предлога: да сви наставу неколико недеља прате електронски, као што је предлагао проф. Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, или да се распуст продужи за две недеље, за шта се заложило Удружење педијатара.

Епидемиолошка ситуација је таква да се за недељу или две не очекује значајније побољшање, а додатно се страхује од укрштања короне и грипа. Притисак на ковид-амбуланте не попушта. За последња 24 сата тестирано је 36.434 људи са симптомима ковида.

Доктор Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, каже да ће број заражених наставити да расте још минимум три-четири недеље:

- Охрабрујуће је што број новозаражених не прати и повећање потребе за хоспитализацијом - каже Ђерлек. - Грађани не треба да се плаше, али треба да буду опрезни. Велика је заразност, али око шест одсто оболелих захтева болничко лечење.

Директорка Завода за плућне болести, пулмолог Љиљана Тимотијевић, ипак, каже да није код свих инфицираних блага клиничка слика.

- Има пацијената и са компликацијама - рекла је Тимотијевићева. Највећи број пацијената који дођу код нас су невакцинисани.

Заменик директора Института за мајку и дете Владислав Вукомановић каже да је у тој установи на лечењу 14 деце позитивне на ковид.

- Клиничка слика пацијената је углавном лакша него што је била код делта варијанте. Једно дете, новорођенче, на респиратору је и у фази је опоравка - каже Вукомановић.

БЕЗ ПРОДУЖЕЊА РАСПУСТА?

ПРОДУЖЕТАК школског распуста је искључен - изјавио је јуче мнистар просвете Бранко Ружић. Он је рекао да се о томе није ни расправљало током јучерашњег састанка Тима за школе и медицинског дела Кризног штаба.

- Образовни систем није место где долази до ширења короне, захваљујући наставном кадру, деци и разумевању родитеља. Први циклус основних школа и предшколских установа наставу ће похађати непосредно, а за ученике од 5. до 8. разреда још увек разматрамо техничке детаље комбинованог модела. У средњим школама и гимназијама ће вероватно бити комбиновани модел - објаснио је Ружић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМА ОПРАВДАЊА ЗА ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ! Кажете да желите чистију Србију? Зашто онда не радите ОВО да бисте у томе и успели!