ДО АПРИЛА БИЋЕ ЗАРАЖЕНЕ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СРБИЈЕ: Епидемиолог др Радмило Петровић о распламсавању короне и кретању епидемије

Б. Р.

19. 01. 2022. у 08:00

БРОЈ стварно инфицираних короном сигурно је три, а можда и четири пута већи од оног који се званично евидентира на основу лабораторијских анализа. То значи да је у Србији, за последњих седам дана, од када имамо петоцифрен број потврђених инфекција на дневном нивоу, заражено између 250.000 и 300.000 људи, а огромна већина се "не види у систему евиденција".

ДО АПРИЛА БИЋЕ ЗАРАЖЕНЕ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СРБИЈЕ: Епидемиолог др Радмило Петровић о распламсавању короне и кретању епидемије

Фото М. Анђела

Износећи ову процену за "Новости", примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог, каже да ће до краја марта, омикрон сојем, који има највише мутација до сада па пробија и поствакцинални и природно стечен имунитет, бити инфицирано 70 одсто популације.

- Од тог броја детектоваћемо само мањину, а остали ће шетати и ширити вирус јер ће имати потпуно асимптоматску инфекцију - каже др Петровић. - Заражени омикроном, у принципу, имају лакше симптоме од оних које је изазивала делта варијанта вируса, и сигуран сам да већина уопште не тражи лекарску помоћ. Зато и кажем да је број инфицираних три или четири пута већи него што се региструје. У ситуацији када имамо масовно инфицирање, и лакшу клиничку слику, више налик прехлади, мени је разумљиво што се људи одлучују да не стају у редове испред ковид-амбуланти.

Доктор Петровић каже да ће број новоинфицираних бити у константном порасту највероватније још две седмице, да би се онда крива заравнила на максимуму који достигне, а потом, у другој половини фебруара, почела да се спушта.

- Овај талас је експлозивнији од претходна четири, нагло је почео, брже ће да се зарази велики део популације, али трајаће краће него ранији - каже др Петровић. - Да ли ће бити и следећег пандемијског таласа, то нико не зна. Ово је вирус изненађења, и кад год помислимо да ће бити боље, буде горе. Свакако треба давати и четврту дозу вакцине, јер антиковид-цепива која имамо на располагању нису толико потентна да стварају дуготрајан имунитет.

ШЕКЛЕР: ВАКЦИНА СМАЊУЈЕ РИЗИК

Вирусолог Миланко Шеклер из Ветеринарског института у Краљеву, који је први изнео пројекцију да у овом таласу можемо стићи и до 30.000 инфицираних за дан, каже да ће се због тога што невакцинисани производе велику количину вируса, заразити и вакцинисани.

- За оне који су примили само две дозе, ризик да се инфицирају је око 40 одсто, док је за оне који су примили и трећу, бустер дозу вакцине тај ризик је упола мањи, испод 20 одсто, а симптоми ће код њих бити врло благи, често и асимптоматски - каже Шеклер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЧЕТВРТАК, 26. МАЈ: Погледајте какво нас време очекује данас и у наредних седам дана