УМРЛА ЛЕЧЕЋИ ДРУГЕ: Тужна судбина докторке Ане Чопорде потресла Србију

Милена Марковић

19. 01. 2022. у 08:34

ВЕСТ је потресла Србију. Од короне је умрла докторка Ана Чопорда, анестезиолог Клиничко-болничког центрг "Звездара" у Београду. Подлегла је корони на свој 41. рођендан.

УМРЛА ЛЕЧЕЋИ ДРУГЕ: Тужна судбина докторке Ане Чопорде потресла Србију

Др Ана Чопорда, Фото КБЦ "Звездара"

Жена која се, за живота, уписала међу подвижнике. За живота - за борбу за живот. На свет је, пре четири године, донела девојчицу, из трећег покушаја вантелесне оплодње, када јој је живот био угрожен. Била је на апаратима за хемодијализу. И тада је вест потресла Србију. Објављено је да је једна жена свој живот подредила - новом. Животу свог детета.

Цурици је Ана даровали име - Ное. Име из Библије. Као прича о потопу и барци која спасава. Име које остаје и постоји у чврстом карактеру.

- Веровала сам да ће ми стићи овај дар и ово благо - говорила је докторка Ана Чопорда колегама када су јој стигли у прву посету. - Сада ми ништа није тешко. Чини ми се да бих могла и да полетим.

Са ћерком за њену прву Нову годину, Фото "Твитер"

Данас ручице малене Ное неће загрлити маму. Мама неће загрлити Ное.

- Лаку ноћ, душо, мајка те милује вечном љубављу - тако су се, њих две, последњи пут поздравиле. Ана је отишла на посао. И, није се вратила. Корона их је заувек раздвојила.

- Жао ми је што нисте упознали Ану. Ана је била анестезиолог. Ана је волела живот. Ана је увек била ведра и насмејана. Брза и помало шашава, онолико колико је потребно да се овај наш посао обавља са лакоћом и са што мање тензије, јер нам је, и онако не фали - објавио је на свом фејсбук-профилу доктор Златко Бокун, хирург и Анин колега у КБЦ "Звездара".

- Ану знам откад је ушла у болницу, на специјализацију. Била је тек неку годину млађа од мене. Четрдесетак! Изврстан лекар. Интелигентна. Способна. Посвећена.

Фото "Фејсбук"

Др Бокун подсећа:

- У својим тридесетим, Ана је оболела од бубрежне инсуфицијенције и дијализирала се.

Али, поред тога наставила је да ради свој посао. С том дијагнозом, упркос свим ризицима, родила је прекрасну ћеркицу, коју је обожавала. Годинама је чекала трансплантацију бубрега. Дочекала ју је и у тој борби победила, са целим низом компликација. У таквим околностима она је наставила да ради и у време пандемије, иако је то било максимално ризично за особу на имуносупресивима. Умрла је од ковида 19, лечећи друге. Заувек нас је напустила. Сада је у небеском КБЦ у коме је више од 140 наших колега, преминулих од ковида. Ана је мој херој. Тихи племенити, ненаметљиви јунак који побеђује с осмехом. Ана је један од највећих бораца за које сам у животу чуо. И морамо знати који су прави хероји и идоли.

Др Златко Бокун, Фото М. Анђела

На молбу "Новости" да каже још нешто, мимо објаве која је покренула Србију на дивљење и захвалност, др Златко Бокун је одговорио:

- Молим вас, ја сам потпуно небитан у тој причи. Идеја је само да направим један људски омаж колегиници која се и у најтежим околностима жртвовала - за живот. За живот у сваком смислу те речи.

Пожртвована

ОД докторке Ане Чопорде, која је прекјуче подлегла ковиду 19, опростили су се и колеге из КБЦ "Звездара". У саопштењу на сајту ове установе речено је да је др Ана била велики борац и пожртвован колега.

- Сви који су имали привилегију да сарађују са њом сећаће је се као доброг сарадника и човека који је био спреман да помогне и пацијентима и колегама. Са здравственим проблемима које је имала суочавала се храбро и бескомпромисно. Ненадокнадив је губитак за колектив КБЦ "Звездара", др Ана нас је прерано напустила, али је оставила велики траг у нашем колективу, где ће је сви памтити по харизми, жељи за животом и преданом раду у нашој установи.

Клиничко - болнички центар "Звездара", Фото Ж. Кнежевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 18. МАЈ: Велика промена је стигла, температура нижа 10 степени, јак ветар, на југу киша и облаци, на северу сунце