ПАНДЕМИЈИ БИ МОГАО БИТИ КРАЈ ОВЕ ГОДИНЕ: Шеф СЗО за ванредне ситуације изнео своју прогнозу

Танјуг

18. 01. 2022. у 19:37

ШЕФ Светске здравствене организације за ванредне ситуације Мајкл Рајан изјавио је данас да би пандемија корона вируса могла да буде готова ове године уколико се брзо реше проблеми у доступности вакцина и лекова.

ПАНДЕМИЈИ БИ МОГАО БИТИ КРАЈ ОВЕ ГОДИНЕ: Шеф СЗО за ванредне ситуације изнео своју прогнозу

Фото: Принтсцреен

Говорећи током панел дискусије коју је организовао Светски економски форум, доктор Рајан је поручио да "вирус можда никада неће нестати" јер такви пандемијски вируси "на крају постају део екосистема", преноси агенција АП.

Али, како је навео, постоји шанса да се оконча ванредна ситуација у јавном здравству ове године уколико се ураде ствари о којима је већ дискутовано.

СЗО је оценила да постоји неравнотежа у вакцинацији против корона вируса између богатих и сиромашних земаља и навела да је то "морални неуспех".

Како наводи АП, мање од 10 одсто људи у сиромашнијим земљама примило је једну дозу вакцине против корона вируса.

- Оно што треба да урадимо је да достигнемо низак ниво инциденције болести уз максималну вакцинацију наше популације, али тако да нико не мора да умре - рекао је Рајан.

Он је указао да је "несрећу" изазвао поремећај друштвеног, економског и политичког система, а не корона вирус.

Рајан се такође укључио у дебату о томе да ли корона вирус треба сматрати ендемском болешћу.

- Ендемска маларија убија стотине хиљада људи. Ендемско само по себи не значи добро. Ендемско само значи да је ту заувек - поручио је он.

Званичници јавног здравља упозорили су да је мало вероватно да ће корона вирус бити искорењен и тврде да ће и даље наставити да убија људе, иако на много нижим нивоима, чак и након што постане ендемски.

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе