ВЕЋИ БРОЈ КОВИД ПОЗИТИВНЕ ДЕЦЕ, КЛИНИЧКА СЛИКА ЛАКША: Доктор Вуксановић о ситуацији у Институту за мајку и деце

Танјуг

18. 01. 2022. у 17:35

У ИНСТИТУТУ за здравствену заштиту мајке и детета "Др Војкан Чупић" повећан је број пријема деце која су позитиван на вирус корона, а највероватније се ради о омикрон мутацији, каже заменик директора те здравствене установе др Владислав Вукомановић.

ВЕЋИ БРОЈ КОВИД ПОЗИТИВНЕ ДЕЦЕ, КЛИНИЧКА СЛИКА ЛАКША: Доктор Вуксановић о ситуацији у Институту за мајку и деце

Фото: D. Pozderović

Према његовим речима, болест не изазива толико проблема као што су упале плућа, те објашњава да деца у Институт долазе због хроничних обољења, па се тестирањем утврди да су позитивна што, како каже, показује да је велики број деце прокужен и да ће све већи број бити заражен вирусом.

- Али сам вирус не доприноси тешкој клиничкој слици као што је то било раније - рекао је др Вукомановић за Танјуг.

Упитан о препоруци да се полазак у школу на класичан начин одложи и да се настава спроводи онлајн, др Вукомановић каже да је то препорука Удружења педијатара Србије.

- Има ту много разлога и за и против. Ја могу да говорим са аспекта Института за мајку и дете где је у последњих неколико дана повећан је број пријема деце која су позитивна на корона вирус - навео је др Вукомановић.

На питање до када би требало одложити наставу, др Вукомановић каже да није толико чврсто на становишту да треба дуго одлагати наставу.

- Да ли одлагање седам или десет дана или две недеље, мислим да се неће бити битније одразити на функционисање здравственог система који има своју комплијантност и може да одговори захтевима повећаног броја заражене деце, али кажем, пре свега Институт за мајку и дете и наше друге здравствене установе лече децу и са другим обољењима, а успут се забележи и позитивност те деце - рекао је он.

Како је додао, маске, дистанца и вакцинација, пре свега родитеља деце, може да допринесе значајно да та прокуженост не буде толико велика.

- Свакако да деца која имају коморбитете треба да имају онлајн наставу - рекао је др Вуксановић.

За сада је, каже, охрабрујуће да мањи број деце у односу на делта сој захтева пријем у болницу, а поготово на одељењима интензивне неге, наводећи да се најчешће ради о благим симптомима болести које изазивају други вируси, укључујући и грип.

Према његовим речима, клиничка експресија је углавном код деце која су млађа од пет година.

- То је карактеристично, мала деца могу да имају повишену температуру, малаксала су, повраћају, имају дијареју, што може да доведе до губитка течности и то су стандраде индикације евентуално за надокнаду течности уколико то није могуће урадити нормалним путем, то евентуално може да захтева пријем у болницу и надокнаду течности - рекао је др Вуксановић.

БОНУС ВИДЕО - Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕС У КАЧАНИКУ: Нема материјалне штете