ДОКТОРКА ОЛИВЕРА ОСТОЈИЋ: У "Мишовићу" се лечи 38 деце с корона вирусом

Novosti online

18. 01. 2022. у 10:21

У ДЕЧЈОЈ клиници КБЦ "Др Драгиша Мишовић" је 38 деце са тридесетак пратилаца, изјавила је Оливера Остојић, начелница те установе.

ДОКТОРКА ОЛИВЕРА ОСТОЈИЋ: У Мишовићу се лечи 38 деце с корона вирусом

Foto: Printskrin

- Доста је велики број пацијената, и то се брзо повећава. Свакодневно имамо по десетак пријема, долазимо на бројку као из претходних таласа. Од Нове године се тај број вишеструко увећао и сваки дан се повећава- рекла је Остојићева за РТС.

Начелница Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" истиче да су на лечењу сада мања деца.

- Највећи број је до две године, нешто мање предшколског узраста, али доминантне су нам те бебе. Сада мања деца долазе са изразито повишеном температуром, дакле преко 39, имају ретку столицу, повраћају, лошег су општег стања и сви су антиген позитивни. Нема животно угрожене деце - додаје Остојићева.

Деца су, напомиње, у тежем општем стању, али немају упалу плућа, нису зависни од кисеоника.

- Омикрон сој се јако брзо шири, сви су позитивни и оболели. У зависности од узраста можемо само да их класификујемо. Са школом ће се повећати и број заражене деце. Код старије деце нећемо имати овако изражене симптоме као код малих. Маска штити, то је засигурно, поготово код овог соја који се брзо преноси. Апелујемо да се и даље спроводе мере које су на снази - истакла је Остојићева.

Удружење педијатара Србије препоручило је јуче да се полазак у школу на класичан начин одложи или да се настава организује онлајн.

Такав став заузели су, како су навели у саопштењу, имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи и карактеристике омикрон соја који се много брже шири него претходни сојеви и захвата децу.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да је оштријим мерама могла да се избегне тренутна епидемијска ситуација у Србији и да у потпуности подржава одлуке педијатара.

- Са оштријим мерама не бисмо дошли до овога, развукли бисмо епидемију, смањили бисмо притисак на ковид амбуланте. Сада имамо ситуацију да ковид амбуланте морају да претрпе овај страшан ударац - рекао је Тиодоровић

Тиодоровић сматра да неће бити одлагања наставка школске године, али и додаје да у потпуности подржава одлуке педијатара.

Према његовим речима, тренутно кретање епидемијске ситуације веома је непогодно и треба поштовати препоруку педијатара.

- Очекујем да ће на радној групи, коју чине представници Института ''Батут'' и Министарства просвете, бити донете другачије одлуке, односно да ће се практиковати модел комбиноване или онлајн наставе. Деца до петог разреда ће вероватно похађати редовну наставу, с тим што тамо где се појави већи број оболелих мораће да се пређе на комбиновани модел. Следеће недеље постоји шанса да ћемо применити онлајн систем -  истиче Тиодоровић.

БОНУС ВИДЕО:

"НОВОСТИ" У ЦРВЕНОЈ КОВИД ЗОНИ У БАТАЈНИЦИ: Невакцинисани су у смртној опасности, оболели пристижу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛАВИМО ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Данас важе ови обичаји, један се посебно односи на децу