ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА КРШЕЊЕ КАРАНТИНА: Овај прекршај све масовнији у Србији - због благих симптома болесни иду на посао!

Novosti online

17. 01. 2022. у 21:49

ВЕЛИКИ број заражених током петог таласа короне у Србији у којем је доминантан омикрон сој донео је, нажалост, и велики број прекршаја кућне изолације или карантина.

ПАПРЕНЕ КАЗНЕ ЗА КРШЕЊЕ КАРАНТИНА: Овај прекршај све масовнији у Србији - због благих симптома болесни иду на посао!

Фото: Depositphotos

То је прекршај за који је према Закону о заштити становништва од заразних болести предвиђена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара, али та санкција се ретко примењује.

Наиме, због благих симптома омикрона многи се осећају здраво иако су заразни па прекидају кућну изолацију или карантин. Да то није редак случај потврђује за “Блиц” Александар Стојановић, директор Дома здравља Палилула.

- Дешава се да се људи већ после два дана од позитивног теста на корону врате на посао. Просто не осећају симптоме и без теста прекину изолацију. Такође, догађа се да након два дана ураде брзи антигенски тест на коме буду негативни па одлуче да се врате на посао. А познато је да су антигенски тестови непоуздани поготово за омикрон – подвлачи Стојановић.

Како каже, да ли ће неко раније прекинути карантин или изолацију зависи и од послодавца.

- Послодавац би требало да контролише да ли је оболели испоштовао ковид протокол. То значи да му тражи лекарско оправдање на коме се тачно види у ком временском периоду му је прописана кућна изолација. Такође, одређене су и санкције у случају кршења изолације па послодавац или било ко други може да пријави оног ко прави прекршај санитарној инспекцији. Ипак, ретко се то догађа – наглашава Стојановић.

Казна за кршење изолације од 50.000 до 150.000 динара

По Закону о заштиити становништва од заразних болести предвиђена је новчана казна од 50.000 до 150.000 динара за кршење кућне изолације или карантина.

Тако се у члану 28 став два тог закона каже да се овом санкцијом кажњава свако ко се “не придржава налога доктора медицине у случају када му је одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, односно изолације”.

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић потврдио је да санитарна инспекција има по том закону овлашћења да кажњава оне који прекрше кућну изолацију или карантин. Како је рекао, свако има права да пријави санитарној инспекцији оног ко крши кућну изолацију или карантин након чега инспекција поступа по закону.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО - НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАЈЦИ МАТЕЈА ПЕРИША ПОЗЛИЛО: Хитна помоћ је пребацила у болницу