"ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ СУТРА БИТИ 16.000 ЗАРАЖЕНИХ": Професор Кочовић прогнозира да се пик овог таласа короне померио

Novosti online

17. 01. 2022. у 14:43

ПИК петог таласа стиже брже него што смо се надали, већ сутра. Број заражених корона вирусом сутра ће могуће достићи и број од 16.000, како тврди професор информатике Петар Кочовић.

ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ СУТРА БИТИ 16.000 ЗАРАЖЕНИХ: Професор Кочовић прогнозира да се пик овог таласа короне померио

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Према претходним његовим најавама, пик је могао бити 24, 25. у месецу. Међутим, у данашњем разговору за Телеграф.рс објаснио је да се пик померио, те да се очекује ове недеље.

Како је рекао, то ће највероватније бити сутра.

- Ја не очекујем да то буде нешто претерано алармантно. Као што доктор Шеклер каже близу 30.000. Ма, ни близу, али хајде да сачекамо - позвао је.

Његове прогнозе су упола мање.

- Процењујем да ће сутра бити између 15.000 и 16.000, али видећемо - казао нам је, додајући да је темпо "јак", али да је број дана мали, те да ће се са данашњим и сутрашњим бројкама прецизније знати о трајању овог пика и таласа.

Према садашњим проценама, каже Кочовић, бројке би око 10. фебруара могле пасти на ниво од око 25. децембра 2021.

- Тада је било око хиљаду заражених, а датум је битан и зато што је тада број заражених кренуо да расте - казао је.

У вези са оптимистичним прогнозама да долази крај епидемији рекао је да му се то не чини реално, али да је скоро сигуран да ће се број заражених смањити.

- Ово јесте нагао скок заражених, али би морао да траје целе године у таквом темпу, а неће. То ће опет да лелуја. Пашће доле, па ће да се подигне, па на основу тога што ће многи да се заразе плус ови који ће да се вакцинишу и за Србију и за остатак света... Не верујем да ће баш то да се деси, да нестане. Али да ће да се смањи, то је готово сигурно. То бројке говоре - рекао је.

Према последњим подацима за недељу, 16. јануар, у Србији је забележено 11.248 заражених особа. Према званичним подацима, до сада је тестирано више од укупног броја грађана - 7.634.520.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАХАРОВА: Џонсонова изјава је монструозна - мрачно, недуховито и веома вулгарно