ЦИГАРЕТЕ И ДО 570 ДИНАРА! Нови ценовник ступа на снагу, у наредне три године пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 12:36

ПУШАЧИ ових дана гледају нове цене цигарета, паклица је скупља по 10 динара, а они који до сада нису променили ценовнике то ће ускоро и да ураде. Тако ће најјефтнија паклица коштати 290 динара, а она скупља и до скоро 600.

ЦИГАРЕТЕ И ДО 570 ДИНАРА! Нови ценовник ступа на снагу, у наредне три године пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак

Новости

Разлог за поскуљење је увећање специфичне акцизе за динар и по по паклици, па ће држава по овом основу произвођачима уместо досадашњих 78,25 узимати 79,75 динара.

То је норма која је предвиђена новим законским решењем, усвојеним децембра прошле године, по коме се два пута годишње, јануара и јула, све до краја 2025. године, за 1,5 динара увећава овај државни намет, преноси Блиц.

Уз њега се на цену цигарета зарачунава и пропоционалан акциза од 33 одсто, која би требало да остане и у наредне четири године непромењена. На све то се додаје и ПДВ, па због увећаних државних намета, произвођачи ће повећати цену за 10 динара, због чега ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 290 динара, а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје и 570 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Фото Shutterstock

 

Таква пракса, по којој се због акцизног календара два пута годишње увећавају акцизе, наставиће се у наредне три године, што значи да ће овај државни намет своју вредност променити још седам пута, ако не рачунамо ову која ће се десити за који дан, како би у наредне три године се достигли стандарди који важе у Европској унији.

И износ акцизе на течности за пуњење електронских цигарет увећава се за динар по милиметру, што значи да ће и они који их користе плаћати скупље свој ужитак а поскупеће и несагоревајући дуван.

Све у свему, у наредне три године пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ОДГОВОРНОСТ Порфирије: Став Цркве је увек став молитве за мир