ИСПРАВКА Снимак у ком се глас обраћа Матеју Перишу није аутентичан (ВИДЕО)

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 12:17

ОБЈАВИЛИ смо текст са делимично нетачном информацијом о томе да се на интернету појавио снимак на којем се наводно чује како се неко обраћа несталом Матеју Перишу говорећи му: "Хајде сад устани." Звук са снимка није аутентичан.

ИСПРАВКА Снимак у ком се глас обраћа Матеју Перишу није аутентичан (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

На Јутјуб каналу Нестали Матеј Периш је 17.1.2022. године објављен кратки видеозапис под насловом: "9 секунда видеа "ајде сад устани"- посљедња снимка Матеја на надзорним камерама! #матејпериш"

Снимак надзорне камере приказује део баште ресторана и особу која силази низ оближње степенице према воденој површини која се налази испод њих. На снимку се око девете секунде може чути звук сличан људском гласу. Ипак, речи је тешко у потпуности разумети.

Испод објављеног видеа наводи се:

"На ову нико није обраћао пажњу, сви смо гледали само снимке (већину без тона). Да би наишли на овај снинмач и чули на 9. секунди видеа "ајде сад устани", чак се пре тог узвика чује и нешто као неки пуцањ... Снимак је појачан на најгласније."

До датума писања ове анализе, видео је имао преко милион прегледа, а истог дана се у многобројним медијима у региону нашла тврдња да је откривен нови важан детаљ у истрази нестанка Матеја Периша.

Шта су чињенице?

Сплићанин Матеј Периш нестао је у Београду у ноћи између 30. и 31.12.2021. године, током ноћног изласка.

Како се наводи у чланку портала Радио Слободна Европа од 10.1.2022, Периш је са пријатељима дошао у Београд на дочек Нове године, а пре нестанка, боравио је у клубу “Готик”. Последњи пут виђен је на снимцима надзорних камера како трчи улицама главног града Србије. Потрага за њим и даље траје и у њу су укључене српска и хрватска полиција.

На друштвеним мрежама и у медијским чланцима од тада су објављена разна нагађања, теорије завере и гласине о томе шта се десило Перишу.

Снимак објављен на Јутјуб каналу "Нестали Матеј Периш" још један је у низу непровјерених “трагова” у случају Першиновог нестанка.

Вирални снимак настао је у спољном делу ресторана Саванова у Београду.

Портал Индекс је за потребе писања чланка објављеног 17.1. 2022. године контактирао менаџера ресторана Саванова ЛЈубомира Илића, који је потврдио да надзорне камере у спољном деелу њиховог ресторана не снимају звук.

С обзиром на то да је снимак објављен на споменутом Јутјуб каналу дрхтав, односно да се камера тресе, те да је на екрану могуће видети одсјај, може се закључити да је настао снимањем већ постојећег снимка надзорне камере, вероватно мобилним телефоном, те да се због тога на њему чују звукови.

На снимку се могу видети обриси воденог жига портала Ало, који је на свом Јутјуб каналу 4.1.2022. објавио компилацију последњих снимака на којима је наводно виђен Периш.

На Јутјуб каналу Ало, кадар је шири и може се видети да се снимак са надзорне камере снима другом камером или телефоном. На почетку се могу чути и гласови који шапућу.

Дакле, видео објављен на Јутјуб каналу "Нестали Матеј Периш" није аутентичан.

Напомена: Захваљујући порталу Раскринкавање.ба, овај чланак је измењен и информација коју смо пласирали је исправљена.

БОНУС ВИДЕО: реконструкција кретања несталог Сплићанина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УГОВОРИ НА ТРИ ГОДИНЕ? Решавање статуса истраживача на факултетима кроз измене закона