АКО ЈЕ МАТЕЈ УПАО У РЕКУ, МАТИЦА ГА ЈЕ МОЖДА ОДНЕЛА ДО ЂЕРДАПА: Ронилац открио да могу да прођу месеци док тело не исплива из реке

Novosti online

17. 01. 2022. у 11:29

ОСАМНАЕСТИ дан потраге за несталим Сплићанином Матејем Перишом (27), коме се траг губи у ноћи између 30. и 31. децембра у Београду, нажалост није дао резултате у његовом проналаску.

АКО ЈЕ МАТЕЈ УПАО У РЕКУ, МАТИЦА ГА ЈЕ МОЖДА ОДНЕЛА ДО ЂЕРДАПА: Ронилац открио да могу да прођу месеци док тело не исплива из реке

Фото: Новости/Нестали.хр/МУП

Иако се у потрази користе сви расположиви ресурси и технологија, од Матеја нема ни трага.

Припадници Речне полиције и Ронилачке јединице Жандармерије претражују корита и приобаље реке Саве и Дунава, а користе се сонари и двогледи. Рониоци претражују дно реке, а осим београдске полиције, у истрагу су укључена још три града у Србији ‒ Панчево, Смедерево и Пожаревац, пише Блиц.

Пензионисани припадник Ронилачке јединице напомиње да је питање да ли ће Матејево тело ускоро испливати.

– Уколико је истина да је младић непосредно пре уласка у Саву конзумирао алкохол и опијате, како је раније навођено, ма колико био врстан пливач, немогуће је да преживи, за кратко време креће хипотермија. Истина је да би се можда освестио и отрезнио када је ушао у хладну воду, али не толико да би могао да стигне да исплива јер је одмах ушао у матицу реке – истиче саговорник.

Према наводима овог пензионисаног рониоца, постоји могућност да тело несталог Сплићанина у наредним данима исплива.

– Услед конзумације алкохола и наркотика, као и хладне воде, жуч много теже пуца, па самим тим питање је када би његово тело испливало, уколико се, наравно, негде није закачило. Како ових дана имамо отопљење снега, аутоматски расте и ниво воде, што би могло да покрене тело, ако се негде заглавило, да исплива – додаје он и напомиње да је из наведена два разлога отежан проналазак тела у наведеним околностима.

Уколико до овог сценарија не дође, могу проћи и месеци док тело не исплива, истиче некадашњи припадник Ронилачке јединице.

– У летњем времену, тело у мирним водама исплива за максимално 24 часа, а у рекама, на пример, за два-три дана. У зимском времену је то теже, поготово када знамо да има и отежавајућих околности. Може се чак догодити и да га матица одведе чак до Ђердапа – додаје саговорник.

БОНУС ВИДЕО:

15. ДАН ПОТРАГЕ ЗА МАТЕЈОМ ПЕРИШЕМ: Потрази се придружио министар Вулин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБЈАШЊЕЊЕ ТЕОЛОГА: Како је муфтија могао да има више жена