ПОТРАГА ЗА МАТЕЈЕМ УШЛА У 18. ДАН: Грађани дају лажне дојаве, а инспектори их детаљно проверавају

Novosti online

17. 01. 2022. у 09:42

ПОТРАГА за несталим Сплићанином траје већ 18 дана, а људи у жељи да помогну често наносе више штете него користи.

ПОТРАГА ЗА МАТЕЈЕМ УШЛА У 18. ДАН: Грађани дају лажне дојаве, а инспектори их детаљно проверавају

Фото: Приватна ахрива/принтскрин

Поред полиције, која даноноћно трага за Матејем Перишем (27), у потрагу се укључују и грађани, али они, свесно или не, углавном полицији дају лажне дојаве. Последња у низу била је пре неколико дана, када су људи позвали полицију и рекли да су на територији Беле стене видели леш млађег мушкарца.

"Виђали га у граду"

- Одмах су тамо упућене патроле, али није нађено никакво тело - каже извор и додаје да су грађани полицији јављали да су Матеја видели у Руми, на Карабурми, у Кнез Михаиловој улици, у јавној кући, у тунелима, Шпанској кући....

- Полиција је све ове информације проверила детаљно и темељно и испоставило се да су све до једне биле нетачне. Инспектори озбиљно приступају случају и не желе да им било шта промакне, иако су свесни шта се догодило - објашњава наш извор и додаје да је у првим данима потраге брачни пар из Руме пријавио да су на територији тог града видели младића који одговара опису несталог Сплићанина и који говори далматинским нагласком.

- Истражитељи не верују да су ови људи имали лошу намеру, просто желели су да помогну, али испоставило се да није реч о особи која се тражи. Направили су праву пометњу - каже извор упознат са случајем.

Потрагу помно прати и Ненад Периш, Матејев отац, који је замолио све да, уколико имају било какве информације, то јаве полицији, али да не жели да се све претвори у ријалити. - Оно што даје наду и што је мени важно јесте што сам од много људи у Србији добио људско саосећање и то ћу памтити до краја живота - рекао је Периш.

Подсетимо, Сплићанин је нестао између 30. и 31. децембра, када је из засад непознатих разлога изашао из клуба "Готик" у Бетон хали и трчећи отишао километар и по даље, до Саве променаде, где се приближио реци, и од тада му се губи сваки траг. Пријатељи су његов нестанак пријавили полицији 31. децембра у 18 сати. - У првим данима потраге била су бројна нагађања, од тога да је Матеја неко отео и држи га у подруму, преко тога да је жртва миграната, до тога да се склонио негде. Инспектори МУП су брзо утврдили да те теорије нису тачне и да Сплићанин није жртва насиља и урадили комплетну просторно-временску реконструкцију његовог кретања, на основу које се може закључити да је ушао у Саву, из које није изашао - објашњава извор.

Обавештене и друге управе

Да се свака добијена информација у вези с несталим Сплићанином озбиљно проверава, истакао је и инспектор МУП Србије.

- Потрага и даље траје, не само водотоковима у Београду него и шире. Обавештене су и колеге из других управа и свака информација до које они дођу проверава се и дели без обзира на то колико она била чудна - нагласио је инспектор. За Матејем трагају и грађани, те су у потрагу укључени и термовизијске камере, сателити и сва расположива средства.

Потрага не престаје

Да МУП Србије ни на тренутак није обуставио потрагу за Перишем, говори и податак да је пре неколико дана министар полиције Александра Вулин заједно са Веселином Милићем, шефом београдске полиције, и шефом ронилаца Жандармерије претраживао реку Саву. - Поред Вулина, Милића и шефа ронилаца Жандармерије, на чамцу је био и отац несталог. Челници МУП-а су оцу објашњавали и показивали мапу реке и приобаља. Наводно му је показана и траса кретања уколико је Матеј ушао у воду, па где би могао да буде - каже наш саговорник.

Реконструкција: Трчао девет минута, сигнал последњи пут ухваћен у реци

Током истраге коју српска полиција води до детаља је реконструисана траса кретања несталог Матеја Периша. Инспектори МУП-а колегама из Хрватске представили су трасу. Пратећи снимке са надзорних камера утврђено је да је Периш из "Готика" изашао у 1.43 часова, трчао по Карађорђевој улици, па скренуо ка Сава променади. Камера ресторана "Саванова" снимила га је у 1.52 како се креће према реци Сави. Како је објашњено, сигнал његовог телефона забележен је у 2.03 у Сави, када се на снимку и види особа која плива, а потом у 2.05, и то тачно у води наспрам "Готика".

БОНУС ВИДЕО: Rekonstrukcija kretanja Mateje Periša u noći nestanka

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе