ДОКТОР АШАНИН: Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани

Novosti online

17. 01. 2022. у 07:48

ДИРЕКТОР Клиничког центра Србије професор Милика Ашанин говорио је у интервјуу за РТС о утицају раста броја новооболелих на ковид систем.

ДОКТОР АШАНИН: Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани

Фото: Принтсцреен/РТС

- Ситуација у Србији је тешка и погоршала се у последње 2-3 недеље. Желим да истакнем да је тај пораст новозаражених евидентан и у Београду и у последњих недељу дана у пријемно-тријажним амбулантама домова здравља било је 51.000 прегледа оних особа које су дошле са симптомима респираторног обољења.

- Из тако великог броја изашао је велики број позитивних, негде око 18.000. Што се тиче хоспитализованих пацијената, по болницама је било негде око пет посто, свих инфицираних. У ковид болници Батајница на данашњи дан ми имамо 444 пацијента, од чега у јединици интензивног лечења имамо 47 пацијената, 30 на респиратору - казао је др Ашанин.

То је утицало и на повећање броја прегледа на Инфективној клиници.

- Прво бих истакао да се значајно повећао број пацијената у пријемно-тријажној амбуланти наше Инфективне клинике. Да подсетим да смо ми у септембру, октобру имали и до 250 прегледа, па је број прегледа пао на неких 80. Ми сада имамо око 150 на јучерашњи дан.

Када је у питању Батајница, иако јесте дошло до повећања броја пацијента, то није утицало на повећање оних који се лече на интензивној нези.

- Што се тиче хоспитализованих, ту полако расте број пацијената, на данашњи дан имамо 86 пацијената. Што се тиче Батајнице, ми смо повећали број болнички лечених пацијената за трећину, али оно што желим да подвучем да нам се број болесника у јединици интензивног лечења није повећавао.

- Међу хоспитализованим пацијентима доминирају невакцинисани, има доста млађих људи, али морам да кажем да није мали број оних који су преболовали, па чак и оних који су вакцинисани.

Није мали број заражених здравствених радника.

- Ми негде имамо заражених око шест посто. Што није лоше гледајући тај републички просек, ми знамо да је просек за Војводину око осам посто, а за ужу Србију око 10 посто. То је доста велики број и доста утиче на наш процес рада и још увек са расположивим људима успевамо да покријемо све обавезе.

Како теку радови на изградњи зграде КЦС?

- Клинички центар Србије биће за дику и понос целој Србији. Ми смо сада у завршним радовима, нас очекују и пробе на техничким блоковима, одмах после уводићемо здравствене раднике да се упознају са опремом, да се уради обука и ми очекујемо да ћемо у току фебруара све то завршити - каже Ашанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића