ОД ДАНАС ВАЖЕ НОВА ПРАВИЛА: Све што треба да знате о карантину и тестирању на корона вирус

Novosti online

17. 01. 2022. у 07:29

ЦЕНА ПЦР теста на лични захтев је смањена са 9.000 на 6.000, док је цена антигенског теста смањена са 3.500 на 1.800 динара.

ОД ДАНАС ВАЖЕ НОВА ПРАВИЛА: Све што треба да знате о карантину и тестирању на корона вирус

Фото Ж. Кнежевић

Нова правила за самоизолацију људи који су имали контакт са зараженима, као и карантин за заражене ковидом 19 највероватније ће почети да важе од данас, најавили су чланови Кризног штаба.

Наиме, чланови Кризног штаба проф. др Сања Радојевић-Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, и епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић потврдили су да ће кућна изолација за заражене ковидом трајати десет уместо досадашњих 14 дана.

Међутим, ако неко жели раније да је прекине може да уради ПЦР тест после седам дана и то о трошку државе. Тест мора бити негативан како би изолација могла да се прекине.

Проф. др Сања Радојевић-Шкодрић је истакла да ће кућна изолација после изласка из болнице, која је до сада била 14 дана, бити укинута.

- Код пацијената који имају развијену клиничку слику дужина кућне изолације зависи од трајања симптома, па се може десити да у истој могу бити и 14 дана ако и даље имају симптоме, а о чему одлучују лекари, који и затварају боловање и одлучују о трајању истог ако је реч о запосленом - рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он је навео и да Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" треба да направи прецизне смернице које ће унети у Стручно-методолошко упутство (СМУ), а које Влада Србије треба да усвоји како би могло да се примењује и то од сутра.

Такође, на седници Кризног штаба у петак било је речи и о третирању контаката заражених особа, али никаква одлука није донета. Очекује се да ће "Батут" дати званично саопштење.

Како се помиње у медијима, трајање карантина у кућним условима за блиске контакте биће седам уместо досадашњих 10 дана. Карантин ће највероватније моћи да се прекине после седмог дана уз негативан резултат ПЦР теста, а узорак за ПЦР тест може се узети најраније шестог дана од почетка карантина и ради се о сопственом трошку.

Подсетимо, цена ПЦР теста на лични захтев је смањена са 9.000 на 6.000, док је цена антигенског теста смањена са 3.500 на 1.800 динара.

БОНУС ВИДЕО: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ, 28. МАЈ: Стиже велика промена времена