УСКОРО КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Др Шеклер - Битна је комбинација вакцина и преболевање

Novosti online

16. 01. 2022. у 23:52

ВИРУСОЛОГ и микробиолог др Миланко Шеклер са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву дао је одговор на питање које све занима, а то је када ће крај пандемије.

УСКОРО КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Др Шеклер - Битна је комбинација вакцина и преболевање

Фото Принтскрин / РТС

Према његовим речима,  крај пандемије биће брже него што 99 одсто људи мисли.

- Комбинација вакцина, преболевања, прокужавање, то су све фактори који ову врсту пандемије треба да сведу на ендемију, односно на пети хумани корона вирус. На добром смо путу и чини се да можда ова већа преносивост, а мања патогеност јесте неки правац који указује да се можда све одвија у добром смеру, али, напомињем, ако сте примили вакцину, преболели вирус, ваш организам већ има искуства у борби са короном и већ не може ништа више да га изненади. Тешко ће он добити неки тежи облик после толико искуства - казао је др Шеклер за ТВ Прва.

Др Зоран Бекић, директор Дома здравља Савски венац и координатор на вакциналном пункту на Београдском сајму, рекао је да је број заражених од короне у нашој земљи већ данима петоцифрен, а да је могуће да их је и више од 20.000 дневно.

- Сада имамо око 13.000, али шта је са грађанима који нису стигли на ред, који су остали код куће, нису отишли јер немају тежу клиничку слику и желе да им то прође у кућним условима? Ми сада већ знамо да је сигурно број преко 20.000 заражених сваки дан - рекао је за ТВ Прва др Бекић.

Др Миланко Шеклер је појаснио шта то значи између 150.000 и 200.000 заражених недељно.

- Доста је коинцидентних случајева хоспитализације, то је, рецимо, када неко треба да има неки захват здравствени, али мора претходно да буде тестиран и испостави се да је позитиван, а нема никакве симптоме. Овде се очекивало да ће бити гужви у ковид амбулантама, имамо сигурно преко 20.000 дневно, на недељном нивоу имамо можда 150.000-200.000 заражених - казао је др Шеклер.

- Основна ствар је да ли сте вакцинисани или нисте. Ми заборављамо кључну ствар да су и у Јужној Африци таква искуства, и у овим земљама где имају стотине хиљада заражених, кључна разлика у тежини симптоме јесте да ли сте вакцинисани. Ако сте вакцинисани, имате пар дана симптоме, много блаже него невакцинисани, врло је мала вероватноћа да ћете бити за хоспитализацију. Они који нису вакцинисани ће имати сасвим солидне симптоме, биће као прегажени - рекао је др Шеклер.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу